Фірташ вимагає від "Нафтогазу" вже 8 мільярдів доларів

Понеділок, 16 листопада 2009, 10:16

Швейцарська Rosukrenergo учетверо - до 8,26 млрд. доларів збільшила претензії до "Нафтогазу України" за 11 млрд. кубометрів газу, які українська компанія відмовилася підняти зі своїх сховищ.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на джерела, близькі до акціонерів трейдера.

За словами співрозмовників видання, уточнена позовна заява подана до стокгольмського арбітражу 12 листопада і буде розглянута 18 січня 2010 року.

Чергове збільшення вимог до 8,26 млрд. доларів джерело, знайоме зі змістом позову, пояснює так.

Реклама:

Нова сума включає відшкодування вартості 11 млрд. кубометрів газу (4,95 млрд. доларів), штраф (10%), відсотки за несвоєчасну передоплату (386,2 млн. доларів), заборгованість за невідібраний газ (747 млн. доларів), штрафи за невиконання заявок на закачку в 2008 році (447,98 млн. доларів), штрафи за невиконання заявок на відбір в 2008 році (57,3 млн. доларів), відсоток за несвоєчасну оплату в 2006 році (54,6 млн. доларів), штрафи за невиконання заявок в 2007-2008 роках (74,56 млн. доларів) і т. д.

За словами джерела, близького до "Нафтогазу України", в українській компанії ознайомилися з новими позовними вимогами і зараз "намагаються їх осмислити".

Як відомо, "Газпром" кілька років поставляв газ до України через RUE.

Швейцарська компанія купувала у "Газпрому" близько 60 млрд. кубометрів газу на рік, потім на кордоні Росії та України продавала трохи більше 50 млрд. кубометрів "Нафтогазу", а решту експортувала до Польщі, Угорщини та Румунії. Відповідно, "Нафтогаз" платив RUE, та - "Газпрому".

Але з 2009 року RUE виключили зі схеми поставок газу. На той момент у трейдера залишалося 11 млрд. кубометрів сировини в підземних сховищах України вартістю на той момент, за оцінкою Фірташа, 4 млрд. доларів. "Нафтогаз" в результаті декількох угод з "Газпромом" оголосив цю сировину своєю.

У січні RUE подала два позови проти "Нафтогазу" до стокгольмського арбітражу: про виплату боргу майже на 600 млн. доларів (пені за прострочення платежів в 2008 році, "Нафтогаз" їх не визнає) і про примус виконати транзитний договір, включаючи підйом газу з ПСГ. У червні сума вимог RUE до "Нафтогазу" зросла до 2 млрд. доларів.

50% швейцарського трейдера Rosukrenergo належать російському газовому монополісту "Газпром" і 50% - українському підприємцю Дмитрові Фірташу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: