"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко вважає оптимальними січневі газові домовленості

Субота, 14 листопада 2009, 17:48

Ціна на газ для України по укладених з Росією у січні 2009 року контрактах є оптимальною.

Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступаючи на нараді у Сєвєродонецьку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Можу вам твердо сказати, що ця ціна, яку ми маємо з 1 січня 2009 року, в порівнянні з іншими країнами... - менше тільки в Білорусі", - сказала вона.

"І те, що сьогодні безперервно звучать заяви в засобах масової інформації, у тому числі і від вищого керівництва країни про те, що це погані контракти... Я хочу сказати, що якщо хтось міг домогтися кращих умов для України, то хай би і домагався. У президента була можливість вести переговори, проте він вийшов на ціну 450 доларів (за тисячу кубометрів) в учасників ринку. Але ми змогли зробити те, що більше ніхто зробити не зміг", - наголосила прем'єр.

Реклама:

Як повідомлялося, підписані у січні 2009 року на період до 2019 року газові контракти містять умову "бери або плати".

Відповідно до неї, "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених в контракт цифр означає закупівлю в 2009 році мінімум 32 млрд. кубометрів, а починаючи з 2010 - мінімум 41,6 млрд. кубометрів газу.

Контракт передбачає поставку в першому кварталі 5 млрд. кубометрів газу, у другому - 10 млрд. кубометрів, третьому - 12 мрлд. кубометрів і четвертому - 12,5 млрд. кубометрів, тоді як НАК імпортував в першому кварталі 2,8 млрд. кубометрів, у другому - близько 5,7 млрд. кубометрів.

У третьому кварталі "Нафтогаз" вийшов на темпи імпорту 3,2-3,3 млрд. кубометрів на місяць. З урахуванням цього до кінця року йому необхідно закупити ще мінімум 16,9 млрд. кубометрів, або 4,2 млрд. кубометрів на місяць.

Однак Юлія Тимошенко 7 вересня повідомила про те, що Україна у вересні може відмовитися від закачування російського газу в ПСГ, що означає суттєве скорочення його імпорту.

Формально це дає право "Газпрому" пред'явити "Нафтогазу" штрафні санкції на суму, яку президент Віктор Ющенко оцінював у 5,25 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!