Компанії "Надра України" повернули вісім свердловин

П'ятниця, 13 листопада 2009, 11:03

Генпрокуратура оголосила про те, що повернула НАК "Надра України" вісім свердловин, раніше проданих за борги її дочірнім підприємством - "Полтаванафтогазгеологія".

Про те, що Господарський суд Києва 5 листопада повернув НАК "Надра України" вісім свердловин Сахалінського, Юліївського, Березовського і Східно-Полтавського нафтогазоконденсатних родовищ, пише видання "Комерсант-Україна".

За даними прес-служби Генпрокуратури, у суді був оскаржений аукціон з продажу арештованого майна, яким раніше розпоряджалося дочірнє підприємство НАК "Надра України" - "Полтаванафтогазгеологія".

Як розповів голова правління НАК "Надра України" Олександр Пономаренко, свердловини були продані ще 2007 року.

За його словами, тоді Державна податкова адміністрація заарештувала це майно через борг "Полтаванафтогазгеології" у розмірі 8,5 млн. грн. Потім виконавча служба на вимогу податкової адміністрації продала свердловини на аукціоні в середньому по 90 тис. грн. за кожну.

Купило їх ТОВ "Гефест", створене, за словами Пономаренко, у тому ж 2007 році напередодні аукціону.

"Керівництво "Полтаванафтогазгеології" не тільки не перешкоджало цьому продажу, але навіть допомагало", - розповів Олександр Пономаренко.

Генеральний директор "Полтаванафтогазгеології" Геннадій Сікалов стверджує, що не міг перешкоджати продажу свердловин, оскільки їх здійснювала виконавча служба.

"Продаж була проведена законно, а зараз Генпрокуратура і "Надра України", забравши свердловини, вільно чи мимоволі підіграли приватній компанії "Укрнафтобуріння", - відзначає пан Сікалов.

За його словами, через те, що була проведена продаж свердловин, "Укрнафтобуріння" не могло повернути контроль над Сахалінським нафтогазовим родовищем.

У самій компанії "Укрнафтобуріння" ситуацію коментувати відмовляються.

Суперечка за Сахалінське нафтогазове родовище йде з 2005 року. Мінприроди тоді позбавило ліцензії на його розробку компанію "Укрнафтобуріння". Однак остання оскаржила це рішення в суді. Розгляд продовжуються до цих пір.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що дії Генпрокуратури і "Надра України" укладаються в загальну стратегію уряду щодо повернення в держвласність активів у нафтогазовій галузі.

Він нагадує, що нещодавно уряд передав "Нафтогазу" 14 ліцензій на розробку нафтогазових родовищ, які попередня команда Мінприроди віддала приватним структурам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: