Банкіри з песимізмом дивляться на розширення кредитування

Четвер, 12 листопада 2009, 14:47

Ефективність комплексу заходів НБУ з розширення кредитування зросте при збільшенні максимально допустимого розміру процентної ставки за такими кредитами.

Про це заявили банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

Так, згідно з оцінкою директора казначейства банку "Преміум" Андрія Пономарьова, через обмеження максимального розміру процентної ставки банки з іноземним капіталом, швидше, віддадуть перевагу купівлі ОВДП, а не кредитуванню товаровиробників.

"Якщо говорити про вплив постанови правління НБУ від 3 листопада 2009 року "Про стимулювання кредитування економіки України" на банківську сферу та економіку, то головний позитив полягає в тому, що банки, які мають надлишкову ліквідність і негативний фінансовий результат, формально отримають можливість, розформували частину резервів, направити кошти на кредитування реального сектора економіки", - вважає він.

За його словами, якщо серед таких банків виявляться державні банки, можна припустити, що їхній ресурс в основному буде задіяний через кредитування держструктур для фінансування бюджетного дефіциту.

"Банки ж з іноземними інвестиціями, швидше, віддадуть перевагу купівлю ОВДП, а не кредитування реальних українських товаровиробників через обмежень максимального розміру процентної ставки до 15,25% в гривні", - підкреслив Пономарьов.

Разом з тим голова правління "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Ігор Юшко вважає, що комплекс заходів НБУ, спрямованих на стимулювання кредитування банками реального сектора економіки, дозволить банкам отримати часовий лаг для очищення від "поганих активів".

Реклама:

"Ця постанова дає можливість банкам зітхнути щодо адекватності капіталу і отримати якийсь інтервал часу, щоб провести потрібну", - підкреслює Юшко.

На його думку, постанова НБУ "може дати якийсь позитивний ефект, але великих зрушень не буде: банки вже самі повернулися обличчям до реального сектору і ті, у кого є ресурси, готові кредитувати реальний сектор".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!