"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Шахтарів просять відмовитись від надбавок до зарплати

Четвер, 12 листопада 2009, 10:36

Кабінет міністрів пропонує шахтарям відмовитися від надбавки в 30% до зарплати з 1 січня 2010 року з урахуванням складної економічної ситуації в країні.

Як передає агентство "УНІАН", про це повідомив голова Профспілки працівників вугільної промисловості (ППВП) Віктор Турманов.

За його словами 2 вересня поточного року Верховна Рада ухвалила Закон "Про престижність шахтарської праці", який потім був підписаний президентом і набрав чинності.

Згідно з цим законом, з 1 січня наступного 2010 року шахтарі мали одержувати 30%-ву надбавку до заробітної плати.

Реклама:

"Цим законом було передбачено, так і записано, що шахтарі, які під землею працюють, мають одержувати на 30% більше заробітну плату, ніж інші", - сказав Турманов.

Але, за його словами, ППВП стало відоме, що вже 9 жовтня нинішнього року на вугільні підприємства країни було розіслано телеграму, яка була підписана заступником міністра вугільної промисловості України Анатолієм Корзуном, в якій шахтарям пропонується добровільно відмовитися від цієї надбавки.

"Підпільно виходить 9 жовтня телеграма заступника міністра Анатолія Корзуна, ми її тільки через 10 днів знайшли, наші колеги з профспілки - сказали, що така телеграма прийшла у колективи шахт. Телеграма направлена генеральним директорам шахт підпільно", - розповів Турманов.

Лідер профспілки підкреслив, що ці наміри міністерства і текст телеграми не узгоджено з профспілками, хоча "питання скрізь у колективах шахт мусується, що і голова профспілки дав згоду з цього питання".

Але, як заявив Турманов: "Профспілка категорично проти цього. Ми наполягаємо, щоб закон виконувався, не для того ми його ухвалювали, щоб його не виконувати".

Водночас він констатував, що, виконуючи вказівки міністерства, збори гірників проводяться, "проводяться "нишком" від профспілок - начальник ділянки збирає людей, дає наряд і говорить те і те і те і те, звернувся уряд тощо".

За словами Турманова, "здебільшого шахтарі на ці пропозиції говорять: "Ні", а то і на шахтарському лексиконі посилають всіх і вся: "Як це ми маємо відмовлятися, якщо це нам належить згідно із законом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!