"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд оплатив жовтневий газ через викуп паперів "Нафтогазу"

Середа, 11 листопада 2009, 20:27

НАК "Нафтогаз України" зміг оплатити жовтневі постачання газу "Газпрому" завдяки викупу в нього урядом облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму понад 3 млрд. грн.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело на ринку.

За його словами, ця інформація підтверджується опублікованою у середу статистикою Національного банку (НБУ), згідно з якою обсяг ОВДП в обігу за тиждень з 2 до 9 листопада зменшився на 3,18 млрд. грн.

При цьому, згідно з даними НБУ, основне скорочення відбулося за рахунок облігацій, що знаходяться у власності українських компаній - на 3,34 млрд. грн., що можливо лише у випадку продажу облігацій "Нафтогазом", пояснило джерело.

При цьому в інших учасників ринку зміни обсягу належних їм облігацій були незначними: у банків зафіксовано його зниження на 0,18 млрд. грн., тоді як у Нацбанку - збільшення на 0,33 млрд. грн., додав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що ці дані також дозволяють стверджувати, що "Нафтогаз" або продовжив укладену 5 серпня угоду РЕПО з Ощадбанком на 600 млн. дол. для розрахунків за липневі поставки газу, термін викупу за якою наступав 3 листопада, або уклав нову подібну операцію.

Джерело нагадало, що Мінфін отримав кошти для викупу облігацій у НАК за рахунок конвертації в Міжнародному валютному фонді спеціальних прав запозичень (SDR) на суму близько 480 млн. дол.

В.о.міністра фінансів Ігор Уманський в середу відмовився пояснити журналістам, яким чином кошти уряду від конвертації SDR опинилися у "Нафтогаза".

Не коментують схему розрахунків і в "Нафтогазі".

Як відомо, НАК завершив переведення коштів на рахунки російського "Газпрому" за поставлений у жовтні газ.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!