"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк назвав розмір дірки в держбюджеті

Середа, 11 листопада 2009, 19:03

Дефіцит Державного бюджету України за три квартали 2009 року в сумі 24 млрд. грн. непрямо може чинити негативний вплив на стабільність гривні.

Про це йдеться в Монетарному огляді за третій квартал 2009 року, оприлюдненому на сайті Національного банку (НБУ), повідомляє агентство "УНІАН".

В огляді наголошено, що такий розмір дефіциту "в умовах обмеженості реальних джерел його покриття виступає значним ризиком для макроекономічної стабільності, яка може негативно позначитися на стабільності грошової одиниці".

У Нацбанку констатують, що в умовах повільних темпів поліпшення в економічній сфері ситуація з наповнення бюджету залишається складною. Зменшення бази оподаткування через зниження прибутковості підприємств, падіння реальних грошових доходів населення і скорочення внутрішнього попиту призвели до зменшення прибуткової частини Державного бюджету України в січні-вересні 2009 року на 12% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Реклама:

Попри погіршення показників надходжень до бюджету, його витрати збільшилися на 3,5% порівняно з аналогічним періодом 2008 року, що, власне, і призвело до формування за три квартали 2009 року дефіциту держбюджету в сумі 24 млрд. грн. (за аналогічний період 2008 року - профіцит 3 млрд. грн.).

В огляді зазначено, що за 9 місяців цього року офіційний обмінний курс гривні відносно долара з початку року знизився на 4% - до 8,01 грн./дол., по відношенню до євро гривня подешевшала на 7,4% - до 11,65 грн./євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!