Думка експерта: Перерва у співпраці з МВФ - це не катастрофа

Середа, 11 листопада 2009, 15:18

Можлива відстрочка в отриманні четвертого траншу кредиту МВФ ускладнить внутрішню економічну ситуацію в Україні, але не стане критичною.

Україна вже отримала суттєву підтримку від МВФ у розмірі 10 млрд. дол., а економіка країни, включаючи валютний ринок, стабілізувалася, вважає аналітик компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.

"Ми очікуємо, що співпраця з МВФ, у разі перерви, буде відновлено після президентських виборів, і Україна отримає доступ до решти 6.4 млрд. дол. В рамках програми stand-by", - говорить Михайличенко.

За його словами, формулювання "невизначеність співпраці з МВФ до президентських виборів", на підставі якої S&P знизило прогноз рейтингу України з "позитивного" до "стабільного", коштувала Україні 1,5-3 п.п. Настільки зросла прибутковість українських єврооблігацій після рішення S&P, прийнятого 30 жовтня.

"На внутрішньому ринку курс гривні залишається стабільним протягом останніх декількох тижнів і стоїть на рівні 8.10-8.25 грн./дол., не реагуючи на дані новини", - відзначає він.

Головним наслідком неотримання четвертого траншу кредиту МВФ, експерт називає труднощі з фінансуванням дефіциту бюджету наприкінці 2009 - початку 2010 року.

"За нашими оцінками, дефіцит бюджету в четвертому кварталі поточного року може скласти 25-30 млрд. грн., а за підсумками року може дійти до 7.4% від ВВП. Загальний розмір держборгу на кінець року 2009 року очікується близько 34% від ВВП і не є критичним", - підкреслив Михайличенко.

Крім того, за його словами, відсутність фінансування з боку МВФ змусить уряд звернутися до ринку внутрішніх запозичень.

"Ця опція є більш дорогою і менше надійною. З урахуванням низької ліквідності української банківської системи, додатковий попит на ресурси з боку уряду на внутрішньому ринку змусить НБУ збільшити операції з ОВДП", - наголошує експерт.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!