У держбюджеті немає грошей на підвищені зарплати і пенсії

Середа, 11 листопада 2009, 12:27

Уряд виконуватиме закон про нові соціальні стандарти, і розрахунки зарплат і пенсій проводитимуться з урахуванням збільшення їх мінімальних розмірів, проте в Державному бюджеті на 2009 рік не передбачена їх виплата у повному обсязі.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє агентство "УНІАН".

"Додаткові витрати, які матимуть місце у зв`язку з ухваленням цього закону, не враховані в проекті закону, підписаному президентом. Після набуття чинності законом з 1 листопада у нас виникають зобов`язання ці доплати робити, у той же час, змінами до Держбюджету вони, на жаль, не передбачені", - сказав він.

Втім, в.о. міністра зазначив, що для виплати підвищених зарплат і пенсій можуть бути використані кошти МВФ - за згодою Фонду.

Реклама:

"Вони можуть бути задіяні, якщо МВФ ухвалить рішення як виняток, а рада директорів вже двічі ухвалювала таке рішення, про спрямування цих грошей на фінансування дефіциту бюджету. Для державного бюджету це було б додатковим ресурсом, але це не є нормою і практикою роботи (МВФ)", - сказав Уманський.

Як повідомлялося, відповідно до закону "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати" з 1 листопада 2009 року підвищено прожитковий мінімум на одну особу до 701 гривень, а для непрацездатних - до 573 гривень.

У зв`язку з цим виникла додаткова потреба у коштах Пенсійного фонду: на виплату пенсій у поточному році в обсязі 717 млн. гривень і на виплату соціальної допомоги в сумі 100 млн. гривень.

Верховна рада 6 листопада внесла зміни до Держбюджету-2009, що стосуються забезпечення виплати підвищених пенсій і соцстандартів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!