"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лукашенко думає про участь у проекті Одеса-Броди

Середа, 11 листопада 2009, 10:45

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не виключає участі країни в реалізації проекту Одеса - Броди, який може стати альтернативою постачанням російської нафти в республіку, але наголошує на необхідності його економічної доцільності.

Про це він заявив в інтерв'ю азербайджанському агентству Trend News напередодні офіційного візиту до Мінська президента Азербайджану Ільхама Алієва, повідомляє агентство "Интерфакс".

"На сьогоднішній день, поки експортна ціна азербайджанської нафти зависока, не складається економіка на іншому кінці цієї труби - на НПЗ. Але це поки що. Тому коли ми домовимося, це буде економічно вигідно, то ми негайно почнемо реалізовувати цей проект", - заявив Лукашенко.

Він зазначив, що зацікавленість у цьому проекті є у Азербайджана, інших прикаспійських держав, України та Білорусі.

Реклама:

Лукашенко підкреслив, що реалізація цього проекту можлива в технічному плані.

"Абсолютно без проблем ми можемо поставити в Мозир (на Мозирський НПЗ) вашу дуже якісну нафту для переробки на наших нафтопереробних підприємствах", - сказав він.

Тим часом глава Білорусі визнав, що реалізація проекту Одеса - Броди стане "вторгненням у вже сформований ринок". "Тому це процес непростий", - додав він.

Як відомо, магістральний нафтопровід Одеса - Броди, будівництво якого закінчено в 2001 році, спочатку планувався для прокачування каспійської нафти до Європи.

Україна протягом двох років з моменту спорудження нафтопроводу безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку. Не отримавши конкретних пропозицій від компаній, уряд наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі.

Таким чином, з моменту спорудження нафтопровід використовується в реверсному режимі, що передбачає транспортування російської нафти з Бродів до Одеси і далі - танкерами через чорноморські протоки.

Для транспортування каспійської нафти через Білорусь до Європи нафтопровід Одеса - Броди потрібно перевести в зворотний (аверсний) режим. У цьому випадку можуть бути реалізовані досягнуті влітку 2007 року політичні домовленості президентів Білорусі та Азербайджану про постачання до країни нафти, яка видобувається в Азербайджані.

У середині жовтня 2007 Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва підписали угоду про заснування спільного підприємства для проектування і прокладання нафтопроводу Баку - Одеса - Броди - Плоцьк - Гданськ. Проект продовження нафтопроводу в напрямку Плоцька і Гданська планується реалізувати в 2011 році.

Як повідомлялося, у вересні 2009 року, перебуваючи з офіційним візитом у Вільнюсі, Лукашенко вже заявляв про зацікавленість Білорусі в проекті Одеса - Броди.

Тим часом білоруський державний концерн "Бєлнєфтехім" відмовився повідомити, чи надходила Білорусі офіційна пропозиція про участь у цьому проекті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: