Болгарський уряд візьметься за актив Жеваго

Середа, 11 листопада 2009, 09:36

Болгарський меткомбінат Kremikovtzi, одним з інвесторів якого є Костянтин Жеваго, може бути проданий по частинах.

9 листопада закінчився термін, до якого власники і кредитори болгарського меткомбінату Kremikovtzi мали узгодити план порятунку підприємства, однак сторони переговорного процесу так і не знайшли компромісу, пише газета "Дело".

Всього на сьогодні загальний борг комбінату перед кредиторами становить 800 млн. євро. З них 350 млн. євро - борг за єврооблігаціями.

Держателем третини цих паперів є український бізнесмен Костянтин Жеваго, а найбільшим кредитором комбінату - держава. В цілому вона надала підприємству 350 млн. євро допомоги.

Реклама:

Рішення по Kremikovtzi міністр фінансів Болгарії Симеон Данков повинен буде оголосити протягом найближчого тижня. Подальший розвиток подій залежить від того, чи захочуть болгарські чиновники зберегти підприємство, або ж підуть на те, щоб визнати його банкрутом.

Якщо болгарський уряд вирішить зберегти Kremikovtzi, то на підприємстві буде введена процедура санації.

При цьому аналітики впевнені, що держава продовжить наполягати на своєму варіанті вирішення проблем з боргами.

Як відомо, раніше уряд країни запропонував власникам облігацій обміняти свої цінні папери на акції Kremikovtzi. Інвестори повинні були затвердити урядовий план на загальних зборах, які так і не відбулися.

Проте, за інформацією видання, із 200 власників євробондів 53 готові були обміняти свої папери на акції Kremikovtzi.

Якщо все ж Болгарії вдасться продавити свій план, то Костянтин Жеваго, виходячи з того, що йому належить третина випуску євробондів, зможе розраховувати і на третину акцій Kremikovtzi.

Болгарське уряд також може прийняти рішення про банкрутство підприємства. У такому випадку найбільш імовірний продаж комбінату на аукціоні.

Балансова вартість Kremikovtzi наразі складає близько 330 млн. євро. У разі продажу гроші будуть розподілені між кредиторами - перш за все, між власниками євробондів. Державні ж інвестиції не були визнані Адміністративним судом Софії як борг.

Kremikovtzi - металургійний комбінат повного виробничого циклу з проектною потужністю 2,2 млн. тонн гарячекатаного прокату на рік. Є найбільшим металообробним підприємством Болгарії. Виробляє листовий, сортовий прокат, феросплави, коксохімічну продукцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!