Банкам загрожує дороге фінансування

Вівторок, 10 листопада 2009, 12:25

Банки світу можуть найближчими місяцями зіткнутися із збільшенням вартості фінансування.

Про це пише Financial Times з посиланням на дослідження рейтингового агентства Moody's, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У наступні 3 роки фінансово-кредитні установи світу мають рефінансувати короткострокову заборгованість на суму понад 7 трлн. дол. Більшість з них планує зробити це за рахунок емісії облігацій з більш тривалим строком обігу, відзначає Moody's.

Найбільш помітно ця тенденція проявиться в США і Великобританії, де до 2012 року банкам необхідно рефінансувати 2 трлн. дол. короткострокових боргових зобов'язань.

Як вважають аналітики Moody's, подальше за цим скорочення прибутків банків або збільшення процентних ставок за виданими кредитами може сповільнити відновлення економіки обох країн.

До 2015 року банки повинні знайти ще 3 трлн. дол. коштів для рефінансування боргових зобов'язань, і, на думку Moody's, це загострить відмінності між "здоровими" і проблемними банками - тими, хто зумів використовувати кризу собі на благо, і тими, хто знаходиться на межі колапсу.

Більш стабільні банки зможуть залучати кошти за більш низькими ставками, що лише зміцнить їхнє фінансове становище.

За даними Moody's, якщо банк хоче рефінансувати короткострокові облігації з державними гарантіями за рахунок 10-річних боргових паперів, витрати на залучення коштів зростуть приблизно на 7 процентних пунктів.

Середній термін погашення нових банківських облігацій скоротився за останні 5 років з 7,2 року до 4,2 року, досягнувши мінімального значення за 3 десятиліття.

У США падіння було ще більш різким - до 3,2 року.

Сприйняття інвесторами ризиків, пов'язаних з банківськими облігаціями, залишається порівняно стійким на найближчі три роки, якщо судити за кредитними дефолтними свопами банків, стверджує головний аналітик Credit Derivatives Research Тім Бексхолл.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!