"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусь заробить на українській електроенергії

Вівторок, 10 листопада 2009, 12:13

Білоруські енергетики знайшли можливість поставити українську електроенергію до Литви.

Виданню "Комерсант-Україна" стали відомі подробиці контракту про продаж української електроенергії до Білорусі.

Українська електроенергія буде заміщати в енергобалансі білоруську, а та в свою чергу - експортуватися в Литву через компанію Ukrenergy Trade, що дозволить їй і білоруському "Біленерго" заробити до 287 млн. доларів.

Директор департаменту ринкового адміністрування оператора литовських енергомереж Lietuvos Energija Едвардас Важгела повідомив, що його компанія уклала контракт з Ukrenergy Trade на закупівлю 735 млн кВт/год електроенергії.

Подробиці угоди не повідомляються.

У прес-службі Korlea Invest Holding, який володіє 48% акцій Ukrenergy Trade, повідомили, що за контрактом з Lietuvos Energija на литовському ринку буде продаватися білоруська електроенергія.

У серпні поточного року Ukrenergy Trade уклала з концерном "Біленерго" контракт на купівлю електроенергії на період до кінця 2010 року.

Компанія веде переговори і з іншими продавцями для поставок на прибалтійський ринок. Ukrenergy Holding прагне продавати в Прибалтиці електроенергію кінцевого споживача і планує купити литовську компанію, яка має ліцензію на торгівлю на внутрішньому ринку. Ціни, зазначені в контрактах, не розголошуються.

В "Біленерго" досягнуті домовленості офіційно не коментують. Однак джерело в концерні розповіло, що електроенергія, яка поставляється до Литви, буде замінятись на внутрішньому ринку українською.

"Середня ціна закупівлі української електроенергії Білорусією складе 4,5 цента/кВт/год. Це базова ціна без дисконту, який піде на погашення боргу держпідприємств України", - повідомив співрозмовник в компанії.

Експерти відзначають, що у разі проведення аукціонів з продажу електроенергії ці кошти могли б отримати українські генеруючі компанії, а через них - вуглевидобувні підприємства.

На думку президента НАК "Енергетична компанія України" Володимира Зіневича, постачання електроенергії до Литви можна було організувати не тільки через Білорусь, але й через Польщу та використовувати ту ж схему енергозаміщення, що і в Білорусії.

"Це було б набагато вигідніше для українських виробників електроенергії, оскільки в Польщі нашу енергію купували б набагато дорожче", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: