НБУ не сходить з курсу

Вівторок, 10 листопада 2009, 10:57

В Національному банку не мають наміру збільшувати рефінансування банків, борючись за стабільність курсу гривні.

У жовтні монетарна база скоротилася на 3,17 млрд. грн., а грошова маса - на 1,3 млрд. грн., пише видання "Комерсант-Україна".

Регулятор констатував, що грошова маса знижується четвертий місяць поспіль і з початку року впала на 9,2% - до 468,17 млрд. грн.

Цьому сприяв відтік 40,63 млрд. грн. депозитів (за жовтень - 929,5 млн. грн.) і скуповування валюти населенням.

"Конвертація частини готівки в іноземну валюту викликала зниження в жовтні обсягу гривневої готівки поза банками на 0,1%, до 148,8 млрд. грн.", - сказано в огляді.

Нацбанк не приховував, що його дії призводять до падіння ліквідності банківської системи. У жовтні НБУ за допомогою депозитних сертифікатів зібрав з банків 6,4 млрд. грн., а рефінансував їх тільки на 660 млн. грн.

Залишки на коррахунках банків зменшилися за жовтень на 17,2% - до 13,3 млрд. грн., У той час як НБУ заблокував на спецрахунку 5,9 млрд. грн. з 12,5 млрд. грн. обов'язкових резервів за жовтень.

На ліквідність банків майже не вплинули видатки бюджету. Кошти уряду в гривні скоротилися всього на 6,5% - до 3,3 млрд. грн. Це відбулося в основному завдяки продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для покриття дефіциту бюджету на 4,62 млрд. грн. за середньою ставкою 23,93%.

У Нацбанку запевняють, що скорочення ліквідності не є їх основною метою.

Реклама:

"Наше завдання - підтримка стабільності банківської системи і національної валюти, - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.

За його словами, рефінансування немає, тому що у банків досить своїх коштів. Інша справа, що вони не хочуть кредитувати через кризову ситуацію в країні.

Кредитний портфель банків у жовтні знизився на 1,7 млрд. грн., хоча гривневі позики підприємствам збільшилися на 3 млрд. грн.

Банкіри впевнені, що проблеми з ліквідністю продовжаться мінімум до кінця року.

"Ліквідність банківської системи забирає Мінфін своїми ОВДП з високою прибутковістю", - пояснює заступник голови банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.

Він упевнений, що до кінця року у кредитуванні нічого не зміниться, і буде певний голод, "зараз давати нічого, нікому і невигідно".

За словами голови наглядової ради банку "Дельта" Миколи Лагуна, кредитування доступне лише кільком десяткам кредитних установ.

"Є невеликий пул банків, у яких є вільні кошти, і вони потихеньку починають кредитувати, але в основної маси банків грошей немає", зазначив він.

Учасники ринку не сумніваються, що НБУ не збільшить рефінансування, тому що воно видається під ліквідні застави, а якість кредитного портфеля банків постійно погіршується.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!