"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Гривня слідує у хвості рубля

П'ятниця, 9 жовтня 2009, 17:54

Протягом тижня курс гривні на готівковому ринку укріпився з 8,38/8,56 до 8,28/8,41 гривень за доллар.

На думку віце-президента та інвестиційного керуючого Foyil Asset Management Ukraine Дмитра Мошкала, зростання гривні пов'язане з низкою факторів, і в тому числі з посиленням російського рубля проти долара.

"З точки зору динаміки, якщо не буде якихось внутрішніх колізій у вигляді Нацбанку, який просто непередбачуваний, то, гривня буде однозначно посилюватися до того часу, поки відбуватиметься посилення рубля по відношенню до долара", - сказав він у коментарі "Економічній правді".

"А це буде продовжуватися до того часу, поки буде продовжуватися істерія навколо долара", - додав Мошкало.

Реклама:

На його думку, зараз у світових ЗМІ проходить "промивання мізків" учасникам економічних і фінансових відносин.

"Намагаються вкласти в мізки, що долар - це нікому не потрібний папірець. Це, як правило, передує розвороту в глобальному тренді", - зазначив експерт.

За словами Мошкала, зараз йде тренд щодо ослаблення долара і ця фаза прискорилася починаючи з червня-липня.

Але поки в грі долара проти інших валют невідіграний фактор облікових ставок, упевнений експерт, рано говорити про те, що все пропало, і ховати долар як такий.

"Коли ця фаза почнеться - я не знаю. Долар буде зміцнюватися 3 місяці, або 6 місяців, або 9 місяців, або піде фаза на кілька років. Але, принаймні, посилення долара в найближчі 3-6 місяців однозначно відбудеться з підняттям облікової ставки", - підкреслив він.

"З цієї точки зору, якщо прогнозувати, що відбуватиметься з гривнею найближчим часом, - точну відповідь може дати тільки Нацбанк - буде він проводити інтервенції чи не буде, і чи не будуть вони якихось нових політичних заяв робити", - додав експерт.

Мошкало вважає, що дуже сильний вплив на курс гривні мають і обсяги крос-курсів, коли на посиленні російського рубля стає цікаво спекулювати на різниці курсів між рублем, доларом і гривнею.

"Цим займається ряд банків. Які обсяги цих торгів - я не знаю. І як це впливає на гривню - я не знаю. Але оскільки це можливо теоретично, то розумні люди будуть робити це практично", - зазначив він.

Експерт стверджує, що поки рубль зміцнюється в Росії - зміцнюється гривня в Україні.

"Відповідно, якщо почне падати рубль, або, наприклад, припускають, що девальвація рубля може скласти 30%, то звичайно, можна сказати, що якщо відбудеться девальвація рубля, то гривня осторонь не залишиться", - підсумував він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!