Держава душить сигарети

П'ятниця, 9 жовтня 2009, 09:47

Через нові акцизи виробництво і споживання українського тютюну знизилося на 20%.

У четвер стали відомі перші підсумки урядових рішень щодо збільшення податкового тиску на тютюнову галузь, пише видання "Комерсант-Україна".

За даними галузевої асоціації "Укртютюн", з моменту вступу в силу нових ставок акцизу на тютюнові вироби в травні цього року обсяги випуску сигарет вітчизняними підприємствами знизилися на 21,5%.

З початку року в країні було вироблено 85,22 млрд. шт. сигарет проти 98,77 млрд. шт. роком раніше. До травня падіння виробництва, обумовлене кризою, не перевищувало 2%.

За словами гендиректора асоціації Валентини Хоменко, тютюнові компанії були змушені зменшити обсяг виробництва через зниження попиту, викликаного подорожчанням у зв'язку з останнім підвищенням ставок акцизного збору.

З 1 травня набув чинності ухвалений 31 березня закон, згідно з яким адвалорна складова акцизного збору на тютюнові вироби зросла з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн. до 35 грн./1000 шт. для сигарет без фільтру і з 37,5 грн. до 60 грн./1000 шт. для сигарет з фільтром.

Специфічна ставка з початку наступного року має індексуватися на рівень інфляції. Влітку Кабмін запропонував підвищити адвалорну ставку ще раз - на 36%.

Один з авторів закону про діючі зараз ставки акцизного збору народний депутат Олег Ляшко (БЮТ) вважає, що негативна динаміка обсягу виробництва сигарет свідчить про зниження їх споживання.

"Скорочення споживання корелюється з падінням виробництва. Про які-небудь ознаки збільшення нелегальних продажів мова не йде", - упевнений депутат.

Він також вважає, що досягнуто і інша мета закону - підвищення доходів до держбюджету. За даними ДПАУ, з початку року обсяг акцизного збору від тютюнових виробів збільшився в порівнянні з минулим роком в 2,6 рази - до 5,7 млрд. грн.

"Сума відрахувань, звичайно, менше, але незначно", - каже Ляшко.

Виробники не поділяють цю думку. "Падіння виробництва на рівні 20% викликано різким підвищенням цін на сигарети через збільшення акцизу в травні. Після травневого підвищення акцизів ціни на пачку сигарет без фільтра були збільшені на 1,25-1,6 грн., на пачку сигарет з фільтром - на 1,7-3 грн.", - відзначає директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: