Суд Англії зобов'язав колишніх топів БТА Банку розкритися

Четвер, 8 жовтня 2009, 16:57

Апеляційний суд Англії минулого тижня постановив розкрити інформацію про активи, що належать колишньому бенефіціару казахстанського БТА банку Мухтару Аблязову і ряду колишніх топ-менеджерів цього банку.

Про це говориться в повідомленні банку, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Інформацію про активи також повинні розкрити екс-голова правління банку Роман Солодченко і колишній перший заступник голови правління Жаксилик Жарімбетов.

Ця інформація повинна бути передана юристам банку в Лондоні.

"Підставою для цього рішення є надання можливості юристам банку контролювати майно обвинувачених та вжити необхідних заходів для того, щоб воно не було розтрачено до рішення суду за позовом банку про шахрайство", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Апеляційний суд Англії задовольнив клопотання, подане Аблязовим і низкою колишніх менеджерів цього банку, в якому ці особи просили не надавати нинішньому керівництву банку інформації про їх активи.

Однак БТА подав апеляцію на це рішення суду.

Високий суд Англії на прохання нинішнього керівництва банку в серпні видав наказ про заморожування всіх активів, що належать Аблязову, Солодченко, Жарімбетову, а також трьом підданим Великобританії і одній компанії, зареєстрованій у Великій Британії, які, на думку БТА банку, сприяли його колишньому керівництву.

Аблязов і колишні топ-менеджери залишили Казахстан і на цей час проживають у Великобританії.

Така міра була прийнята Високим судом на підставі свідчень банку про те, що зазначені особи тільки в рамках цієї справи шахрайським шляхом вивели з БТА близько 300 млн. дол., уклавши протягом минулого року ряд сумнівних операцій на користь компанії, таємно контрольованої колишнім керівництвом банку.

У рамках цього судового розгляду, говориться в повідомленні БТА, "банк має намір повернути кошти, виплачені за цими операціями".

Банк також має намір пред'явити подальші позови стосовно шахрайської діяльності колишнього керівництва банку.

БТА банк з лютого 2009 року перейшов під контроль казахстанського уряду. Згідно із заявами офіційних осіб, це було зроблено в рамках антикризових заходів. З березня в Казахстані розслідується ряд кримінальних справ відносно Аблязова, колишніх керівників і співробітників БТА банку, які звинувачуються у розкраданні коштів банку, вже розпочався один із судових процесів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: