"Північний потік" знову натрапив на перешкоди

Середа, 7 жовтня 2009, 13:09

Скандальний газопровід, який "Газпром" прокладає в обхід України, може виявитися недостатньо прибутковим.

Нові правила регулювання газової інфраструктури в Німеччині можуть призвести до затримки будівництва газопроводу "Північний потік", пише видання "Дело".

Таку стурбованість висловили голова правління російської компанії Олександр Міллер і голова правління, президент NV Nederlandse Gasunie Марсел Крамер в ході переговорів у рамках Міжнародного газового конгресу (МГК) в Буенос-Айресі.

Як повідомляв раніше голова правління Wintershall Holding AG Райнір Світсерлоот, "у відповідності з новими законодавчими положеннями Німеччини, прибутковість капіталу, вкладеного у створення нових газопроводів, після сплати податків в реальності досягає всього лише 5%.

Якщо взяти до уваги, що це інвестиції колосального розміру, що вони довгострокові і пов'язані з ризиком, то такий рівень прибутковості є неналежним".

Нагадаємо, в серпні Франція виявила бажання приєднатися до "Північного потоку", в якому вона хотіла отримати 9% акцій.

Для будівництва Nord Stream потрібна згода всіх балтійських країн. Поки згодні тільки 3 з 8 країн. У липні цього року фінські бізнесмени пішли проти Nord Stream.

До Міністерства праці та економіки Фінляндії надійшов запит від фінських бізнесменів на ведення робіт у тому районі Балтійського моря, де передбачається провести газопровід "Північний потік".

Якщо прохання підприємців буде задоволене, проект "Північний потік" може бути заморожений на невизначений час.

Реклама:

Nord Stream AG є спільним підприємством, створеним з метою планування, будівництва і подальшої експлуатації нового морського газопроводу через Балтійське море.

ВАТ "Газпром" володіє 51% капіталу спільного підприємства, BASF/Wintershall і E. ON Ruhrgas мають рівні частки за 20%. Частка N.V. Nederlandse Gasunie становить 9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: