"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бюджету обіцяють "повні кранти"

Середа, 7 жовтня 2009, 12:22

Рахункова палата вважає, що уряд не зможе виконати бюджет на 2009 рік.

Про це заявив глава Рахункової палати Валентин Симоненко під час звіту в парламенті.

"Звітний період підтвердив найгірші побоювання Рахункової палати. Формування держбюджету на основі абсолютно нереальних макроекономічних показників з ігноруванням більше 100 законів і 6 статей Конституції визначив нереальність його виконання", - заявив глава Рахункової палати.

"Урядові не вдалося зупинити процеси глибокої рецесії, більш того, негативні тенденції останнім часом значно підсилилися. Не реалізовано жоден з пунктів антикризової програми", - відзначив Симоненко.

Реклама:

Він відзначив, що прогноз ВВП був 0,4%, але відповідно до експертної оцінки Рахункової палати він знизився за 8 місяців на 18,3%, а за підсумками року падіння складе, як мінімум, 15-16%.

Падіння промислового виробництва складає 29,6%. Останній раз таке спостерігалося в далекому 1997 році.

Прогноз інфляції від СП до кінця року - 15%.

"Висихає таке джерело росту економіки, як іноземні інвестиції. За 8 місяців приплив інвестицій зменшився в 3,3 рази в порівнянні з минулим роком", - відзначив Симоненко.

Він також відзначив, що реальна зарплата зменшилася на 10,3%, а заборгованість по зарплаті досягла 1,6 мільярда гривень.

"За 9 місяців у бюджет надійшло 146 мільярдів гривень, це 61% плану. Повні, як кажуть, "кранти" з виконанням загального фонду, у який надійшло 107 мільярдів. А це всього 59% (плану). За нашою оцінкою, у бюджет до кінця року не надійде 35 мільярдів гривень, тобто 16-17%", - повідомив Симоненко.

Він нагадав, що йде постійне коригування планів, а податки збираються наперед. Державний борг збільшився на 40% за підрахунками Рахункової палати.

Симоненко також поскаржився, що всі кошти йдуть на поточні витрати, а "на розвиток - нуль". "Про які мости може йти мова?", - заявив глава Рахункової палати у відповідь на численні питання депутатів до представника уряду, "де гроші на мости в Запоріжжі".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!