"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вітчизняні НПЗ перейшли на каспійську нафту

Середа, 7 жовтня 2009, 11:58

ВАТ "Укртранснафта" почало реалізацію проекту з поставок нафти з альтернативних джерел (країн Каспійського регіону) на вітчизняні нафтопереробні заводи (НПЗ).

Про це повідомили в управлінні інформації і стратегічних комунікацій ВАТ "Укртранснафта", передає агентство "УНІАН".

У повідомленні наголошується, що реалізація цього проекту проводиться на виконання "Програми диверсифікації джерел поставок нафти до України на період до 2015 року", затвердженої постановою КМУ від 8 листопада 2006 року №1572.

Зокрема, в перших числах жовтня в Одеський морський торговий порт прибули два танкери з легкою каспійською нафтою об`ємом 80 тис. тонн кожен.

Реклама:

Нафта з першого танкера вже відвантажена в резервуари нафтобази, визначені кількісні та якісні параметри нафти, завершується процедура митного оформлення. Почалася підготовка до транспортування системою Придніпровських магістральних нафтопроводів ВАТ "Укртранснафта".

Розвантаження другого танкера очікується в найближчі два дні. Крім того, планується прибуття ще одного (третього) танкера об`ємом 80 тис. тонн нафти.

Компанія відзначає, що нафта постачатиметься для потреб ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ), який звернувся до Міністерства палива та енергетики з проханням допомогти у вирішенні питання щодо забезпечення постачань нафти на НПЗ шляхом укладання довгострокових договорів на транспортування нафти з каспійського регіону системою магістральних трубопроводів ВАТ "Укртранснафта".

"Дворічна нафтова блокада Кременчуцького НПЗ з російського боку в черговий раз довела гостру необхідність диверсифікації джерел поставок нафти на територію України, яка повністю відповідає енергетичній стратегії України", - підкреслив голова правління ВАТ "Укртранснафта" Олександр Лазорко.

З жовтня 2007 року ОАО "Укртранснафта" не здійснює транспортування російської нафти сорту Urals на Кременчуцький НПЗ через відмову російської сторони поставляти сировину для переробки на заводі.

"Укртранснафта" є оператором системи нафтопроводів України, 100% її акцій належить Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!