"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономіки пов'язує інфляцію з подорожчанням імпорту

Середа, 7 жовтня 2009, 10:17

Міністерство економіки вважає одним із основних факторів, які сформували інфляцію на рівні 0,8% у вересні, подорожчання імпортних товарів внаслідок девальвації гривні.

Про це сказано в повідомленні міністерства, передає агентство "Українські новини".

"Загальне зростання цін у вересні було викликане... подорожчанням імпорту через девальваційні тенденції на валютному ринку. Зокрема, зросли ціни на побутову техніку (1,1%), автомобілі (3,5%), фармацевтичну продукцію (1,4%)", - сказано в повідомленні.

Мінекономіки також констатує зростання цін на послуги освіти у вересні на 12,8%, у тому числі в сфері середньої освіти - на 13,2%, вищої - на 16,9%.

Реклама:

Ціни на продукти харчування й безалкогольні напої, як підкреслює Мінекономіки, у вересні зросли лише на 0,3%, а овочі, фрукти й цукор навіть подешевшали.

Серед інших факторів, що впливали на прискорення інфляції у вересні, Мінекономіки називає підвищення акцизів на алкоголь і підвищення цін на нафтопродукти на зовнішньому й внутрішньому ринках.

Серед факторів, що стримували інфляцію у вересні, міністерство називає: високий урожай зернових у нинішньому році, зниження цін на сільгосппродукцію, а також спільні антиінфляційні заходи уряду й Національного банку.

Як повідомлялося, у вересні інфляція становила 0,8%, у січні-вересні - 9,1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: