"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрінтеренерго" буде торгуватися з молдаванами

Середа, 7 жовтня 2009, 09:53

Україна може запропонувати Молдові нові контракти на постачання електроенергії.

"Ми дійшли спільної думки: як тільки в Молдові відновиться влада, то відразу зустрінемося для обговорення цього питання", - повідомив виданню "Дело" керівник "Укрінтеренерго" Валентин Бондаренко.

Як уточнила заступник голови "Укрінтеренерго" Ірина Тихончук, молдавська сторона планувала вийти із своєю пропозицією до українського Мінпаливенерго у вересні. Однак до сьогоднішнього дня жодних документів не надходило.

Зв'язатися з головою Energocom Андріаном Притулою не вдалося. У його приймальні повідомили, що керівник перебуває на лікарняному.

Реклама:

На даний момент торгівля електроенергією між двома країнами здійснюється в рамках так званих технологічних перетоків. Україна транспортує через територію Молдови електроенергію для півдня Одеської області. При цьому сусідня країна оплачує різницю між вартістю електроенергії, яку вона відбирає з української енергосистеми і яку потім поставляє в Україну.

Так, за січень-серпень Молдова закупила за такою схемою 4,4 млн. кВт-год.

До недавнього часу Молдова купувала електроенергію за ціною, яка була нижче оптової ринкової ціни в Україні.

"З липня вартість електроенергії зафіксована на більш високому рівні - 5,4 цента за кВт-год. Ми вважаємо це своєю перемогою, тому що молдавани хотіли купувати за 5,15 цента", - зазначив Бондаренко.

За його словами, зараз Молдова зацікавлена в закупівлі української електроенергії, тому що імпортує ії з Росії за вищою ціною - 5,8 цента за кВт-год.

У 2008 році Молдова купувала по 260-270 млн. кВт-годин української електроенергії щомісяця. Однак з початку 2009 року вона відмовилася від закупівель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!