"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міжнародні банки не фінансують "Нафтогаз" через Тимошенко?

Вівторок, 6 жовтня 2009, 15:10

Представник президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявляє про невиконання зобов'язань уряду перед Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Світовим банком (СБ) для залучення кредитів для НАК "Нафтогаз України".

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Невиконання своїх же зобов'язань щодо реформування газового сектора призвело до того, що за станом на 2 жовтня, коли була нарада в НБУ, ситуація заморожена", - сказав він.

Соколовський відзначив, що він на сьогодні не бачить перспектив щодо розблокування переговорного процесу щодо надання позик "Нафтогазу".

Реклама:

Як повідомлялося, Єврокомісія і міжнародні фінансові інститути 31 липня за підсумками переговорів з Україною виступили із заявою про можливе фінансування "Нафтогазу".

Зокрема, ЄБРР повідомив про готовність розглянути надання позики НАК двох позик в розмірі до 300 млн. гривень і до 450 млн. гривень.

Крім того, Світовий банк розгляне надання уряду України в рамках позики на цілі розвитку на суму до 500 млн. гривень. Ця сума призначається для підтримки бюджетних і структурних реформ, включаючи реформу газового сектора країни, цільову соціальну підтримку малозахищених верств населення та держзакупівлі.

ЄІБ, у свою чергу, підтвердив намір розглянути довгострокове кредитування на суму до 450 млн. гривень, спрямоване на підтримку та співфінансування модернізації газотранспортної системи України. ЄІБ підкреслив, що його фінансування спрямоване на довгострокові інвестиції, а не на поповнення оборотного капіталу або закупівлі газу.

ЄБРР розгляне питання виділення НАК "Нафтогаз України" першої позики на 300 млн. доларів для поповнення оборотного капіталу на закупівлю природного газу, оплачуваної після закінчення опалювального сезону, 17 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: