Україна ввела спецмито на імпорт сірників

Вівторок, 6 жовтня 2009, 12:10 -

Україна ввела на три роки спеціальне мито на імпорт сірників в розмірі 11,3% незалежно від країни походження або імпорту.

Згідно з повідомленням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) в газеті "Урядовий кур'єр" у вівторок, таке рішення комісія ухвалила 29 вересня. Воно набуває чинності через 30 днів після опублікування.

Як відомо, спеціальне розслідування щодо імпорту сірників в Україну було розпочате 26 листопада 2008 року на підставі заяви державного підприємства "Рівненська сірникова фабрика" та ТОВ "Українська сірникова фабрика".

У повідомленні МКМТ наголошується, що в абсолютних показниках імпорт сірників збільшився протягом досліджуваного періоду (з 1 липня 2005 року до 30 червня 2008 року) на 16%, внаслідок чого частка імпорту в споживанні товару в Україні зросла з 76,5% до 81,8%.

Реклама:

При цьому обсяги виробництва заявників скоротилися на 10%, продаж на внутрішньому ринку - на 16,1%. Виробництво сірників було збитковим.

Як повідомлялося, наприкінці вересня 2008 року Україна припинила процедуру перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту сірників з Росії та Білорусі, введених 27 вересня 2003 року строком на п'ять років у зв'язку із завершенням строку їх застосування.

З вересня 2004 року Україна ввела остаточні антидемпінгові заходи щодо імпорту сірників походженням з РФ і Білорусі, при цьому розмір ставки ввізного мита для російських сірників був встановлений на рівні 8,8%, однак продукція ЗАТ "Плитспичпром" (Балабаново) митом не обкладалася.

Для білоруських виробників розміри зборів були значно вищими: ЗАТ "Пинскдрев" - 31,8%, "Борисовдрев" - 68,7%, інших виробників - 95,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: