Резервів НБУ вистачить тільки на газ і ліки?

Вівторок, 6 жовтня 2009, 10:58

Боргові зобов'язання України можуть вийти з-під контролю, вважає Сергій Тігіпко.

Так колишній голова Нацбанку України Сергій Тігіпко прокоментував інформацію НБУ про те, що виплати за державним та корпоративними боргами наступного року перевищать 20 млрд. доларів.

"Некомпетентні дії уряду заклали міну сповільненої дії під національну валюту", - вважає він, повідомляє прес-служба Тігіпка.

Тігіпко нагадав, що за вісім місяців експорт скоротився майже вдвічі порівняно з минулим роком, а плани на 2010 рік складалися без урахування цього фактору.

Реклама:

"Таким чином, нам необхідне різке пожвавлення попиту на українські товари, щоб отримати від зовнішньої торгівлі очікувані 65,1 млрд. доларів Але навіть якщо ця умова буде виконана, дефіцит валюти наступного року з урахуванням відтоку інвестицій становитиме не менше 25 млрд. доларів", - вважає політик.

На його думку, валютні резерви НБУ в такій ситуації доведеться використовувати переважно на фінансування критичного імпорту - енергоносіїв та ліків.

"На підтримання курсу гривні в 2010 році знову будуть потрібні зовнішні позики. Але влада значно ускладнила їх отримання, проігнорувавши низку вимог МВФ. Тепер стабільність нашої економіки поставлена в жорстку залежність від готовності і МВФ, і Світового банку давати нові кредити", - вважає Тігіпко.

На його думку, якщо міжнародні фінансові організації відмовлять Україні у наданні великих позик наступного року, на національну валюту чекає обвал.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!