Росія не хоче давати кредити Україні і Білорусі

Понеділок, 5 жовтня 2009, 10:16

Росія не буде давати кредити Білорусі і Україні на двосторонній основі.

Про це заявив у Стамбулі віце-прем'єр-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, відповідаючи на питання журналістів, чи перерахує Росія Білорусі останній транш на 500 млн. доларів у рамках стабілізаційного кредиту на 2 млрд. доларів, повідомляє агентство "Интерфакс".

"На двосторонній основі не надамо", - сказав він.

Проте Кудрін дав зрозуміти, що надання кредиту можливо в рамках антикризового фонду ЄврАзЕС.

Реклама:

Фонд почне роботу після ратифікації договору про створення всіма країнами-учасниками, в тому числі Білоруссю, відзначив він.

Раніше глава Мінфіну ставив питання про надання траншу на 500 млн. доларів у залежність від економічної політики Мінська.

Відповідаючи на питання про проведення економічних реформ у Білорусі, Кудрін відзначив, що задоволений діями білоруського уряду в цій частині.

"На 90% вони виконують програму реформ, розроблену спільно з МВФ", - сказав він.

Віце-прем'єр висловив надію на те, що реформи приведуть до результатів, але не став коментувати питання про платоспроможність Білорусі.

Він також повідомив, що Росія уважно спостерігає за виконанням програми МВФ Україною і підтримує надання кредиту цій країні з боку фонду.

"Ми як члени МВФ підтримуємо виділення кредиту Україні, але на двосторонній основі ми не плануємо (кредитувати)", - сказав глава російського Мінфіну.

Оскільки Україна не є членом ЄврАзЕС, то вона не може претендувати на кредити антикризового фонду цієї організації, відзначив Кудрін. Як повідомлялося, Україна в лютому 2009 року попросила у Росії кредит на 5 млрд. доларів.

Восени 2008 року МВФ прийняв рішення про виділення Україні кредиту stand-by у розмірі близько 17 млрд. доларів.

За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже 11 млрд. доларів. Отримання четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. доларів заплановано на листопад.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: