Банк "Надра" буде судитися з жителями "Чайки"

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 18:44

Жителі житлового комплексу "Чайка" в Києві і його забудовники стурбовані діями банку "Надра" стосовно позичальників банку.

Про це повідомив директор юридичного департаменту забудовника "Чайки" Тимофій Нич під час прес-конференції, повідомляє агентство "УНІАН".

"У жовтні нинішнього року банк "Надра" повідомив нас про те, що збирається подати судовий позов на погашення кредитів фізичних осіб, які брали кредит на придбання житла на "Чайці", до забудовника комплексу компанії "Укргаз". Тимчасова адміністрація банку неодноразово заявляла, що інвестори "Чайки" є недобросовісними позичальниками. Проте це не відповідає дійсності", - заявив Нич.

Він зазначив, що в червні 2006 року ТОВ "Укргаз" уклав з КБ "Надра" договір на кредитування будівництва житлового комплексу "Чайка" на суму 680 млн. грн.

Реклама:

Банк зажадав ексклюзивне право на кредитування покупців нерухомості на "Чайці", а також на обслуговування рахунків забудовника і підрядників.

"Коли в травні 2008 року банк припинив кредитування фізичних осіб, ми відразу ж погасили більшу частину кредиту, 99,9%, щоб об`єкт залишався у нього в заставі. Ми розуміли, що, маючи великий кредитний портфель, банк повинен мати заставу", - сказав Нич.

"Позов ще не пред`явлений, але, як нам здається, план дій банку такий: банк знає, що зараз відбувається погашення облігацій серії "Б" на другу чергу забудови, яке повинне завершитися 2 листопада 2009 року. Всі цінні папери акумульовані на рахунках фізосіб у банку "Надра". Вони знаходяться в заставі. Банк блокує ці рахунки, не випускаючи облігації для погашення. Дії банку стосовно забудовника можна розцінити як шантаж - якщо облігації не будуть погашені, наступає технічний дефолт", - підкреслив юрист.

За його словами, зараз банк наполягає на тому, що він не одержує платежів по кредитному портфелю.

"Це неправда. Більша частина позичальників виплачує кредит. Банк же в односторонньому порядку змінив умови кредитування. Це є прямим порушенням Закону України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва", - підкреслює Нич.

"Ми вважаємо, що некоректно намагатися відшкодувати свої комерційні ризики за рахунок забудовника. Але ми розуміємо, що банк знаходиться у стадії відновлення своїх активів. Тому запропонували адміністрації розпочати переговори, щоб урегулювати конфлікт без суду", - зазначив, у свою, чергу віце-президент ТОВ "Укргаз" Олексій Кулагін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: