Думка експерта: Підвищення соцстандартів - лише передвиборна гра

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 17:10 -

Президент Віктор Ющенко підписав закон про підвищення соціальних стандартів, який Верховна рада прийняла 20 жовтня.

Уряд зможе виконати вимоги цього документа або за рахунок нових зовнішніх запозичень, або шляхом емісії, вважає економіст Володимир Шемаєв.

Ініціатори прийняття закону, говорить він, добре поінформовані про меморандум з МВФ, за яким Україна на два роки зобов'язалася не підвищувати мінімальні стандарти, але навмисно "грають на виборця".

"Якщо порівняти діючі та прийняті Верховною радою стандарти, то на 1 січня це підвищення виглядає досить незначним - зарплати зростуть лише на 219 гривень, а прожитковий мінімум - на 156 гривень", - зазначив експерт.

Реклама:

Уряд вже заявив, що не виконуватиме закон, оскільки він не вносить зміни до держбюджету на 2009 рік, не передбачений у проекті держбюджету на 2010 рік і може негативно позначитися на продовженні співробітництва України з МВФ.

"Кабмін розраховує на наступні транші від МВФ на покриття дефіциту держбюджету і вже заручився його підтримкою у ветуванні цього закону. Однак президент, маючи намір балотуватися на виборах, не зробив цього", - зауважив експерт.

Прямий та гарантований зовнішній борг України на 1 жовтня 2009 року складає майже 35 мільярдів доларів або 280 мільярдів гривень. Згідно з домовленістю з МВФ, отримані транші мають бути спрямовані на пряму підтримку бюджету, зокрема, на забезпечення зовнішніх зобов'язань держави.

Використання кредиту фонду на поточне споживання і обслуговування раніше отриманих боргів призведе до подальшого зростання державного боргу України і загальмує вихід економіки з кризи, переконаний Шемаєв.

"Самогубством було б підняття соцстандартів у рази під час економічної кризи, але залишати їх мізерними порівняно із зростаючими цінами на харчі, транспорт, комунальні послуги, газ для населення, нестабільністю національної валюти - це злочин проти населення", - підсумував аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: