"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна лідирує у світі за складністю оподаткування

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 12:38

Світовий банк вважає Україну однією з країн із найскладнішою системою оподаткування.

Про це під час презентації дослідження "Вартість дотримання податкового законодавства України", підготовленого групою Світового банку IFC в рамках консультативної програми з поліпшення інвестиційного клімату, заявив радник з податкових питань проекту Дмитро П'ятаченко, пише газета "Дело".

Відповідно до досліджень ділового середовища, проведеного IFC, українська система адміністрування податків є однією з головних перешкод для розвитку бізнесу, особливо для малих підприємств і приватних підприємців.

"За рейтингом СБ і IFC "Введення бізнесу 2010", система адміністрування податків в України одна з найскладніших у світі. Україна займає 181 місце серед 183 країн світу за показниками умов сплати податків", - сказав він.

Реклама:

Експерт відзначив, що загальний податковий тягар складається не тільки з податків та інших обов'язкових платежів, а й з витрат на оплату вартості часу працівників підприємств, пов'язаних з дотриманням податкового законодавства.

За його словами, ведення податкового обліку, проходження перевірок, відвідування контролюючих органів в Україні є важким тягарем для всього приватного сектора.

"Дотримання податкового законодавства коштує малим підприємствам України понад 8% їх річного доходу. А приватним підприємцям з найменшими доходами - понад 10%. Це зменшує конкурентоспроможність малого бізнесу, який програє великим корпораціям, як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках", - додав він.

Експерти IFC закликають якомога швидше здійснити реальну реформу системи оподаткування і, насамперед, спростити оподатковування малого бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: