"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк позбавляє позичальників дешевого долара

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 10:21

Національний банк України змінив принцип проведення аукціонів з продажу валюти для потреб фізичних осіб, обтяжених валютними кредитами.

Про це пише газета "Дело".

Донедавна, нагадує видання, всі банки могли придбати валюту для своїх клієнтів-позичальників на аукціонах НБУ за заздалегідь встановленим курсом - зазвичай на 5-10 копійок вище офіційного.

Тепер же Нацбанк буде продавати іноземну валюту за ціною, вказаною банками в заявках, але не нижче, ніж встановлена ним же межа відсікання.

Реклама:

Детальну методику, як буде визначатися ця нижня межа відсікання, в Нацбанку не розкривають, але говорять, що з часом вона буде максимально наближена до міжбанківського курсу.

"Ціна відсікання продажу долара повинна відповідати вартості валюти на міжбанківському валютному ринку або бути дуже близькою до неї", - цитує видання слова виконавчого директора Нацбанку Анатолія Балюка.

Як повідомлялося, на аукціоні в середу НБУ встановив межу відсікання на рівні 8,1 гривні за долар, тоді як на міжбанку середній курс продажу долара становив близько 8,18 гривні за долар. Незважаючи на незначну різницю в курсах (0,98%), банки купили у регулятора близько 22 млн. доларів.

Як відомо, перший аукціон з продажу валюти для фізосіб Нацбанк провів 27 лютого 2009 року. З того часу позичальники купили на аукціонах 1,1 млрд. доларів, 3,5 млн. євро, 8,04 млн. швейцарських франків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: