Уряд з'єднує електродроти "напряму"

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 09:59

Кабінет міністрів у четвер затвердив законопроект, який передбачає перехід виробників і споживачів електроенергії на прямі договори.

Про це заявив голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерій Кальченко, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, положення документа під назвою "Про внесення змін до закону "Про електроенергію" будуть реалізовані в три етапи: з 2010 року за прямими угодами буде поставлятися 10-15% загального обсягу електроенергії, до 2012 року - 50%, а до 2014 року частка прямих продажів повинна скласти 100%.

Текст законопроекту ще не оприлюднений. Але начальник відділу роботи конкурентного сектора енергоринку НКРЕ Тарас Ревенко, який брав участь у його розробці, повідомив, що на першому етапі електроенергію пропонується продавати на аукціонах.

Реклама:

Продавцями виступатимуть генеруючі компанії, а покупцями - промислові підприємства і приватні особи. При цьому на обленерго буде покладена єдина функція - доставка електроенергії споживачам.

"Цю схему пропонується запровадити вже наступного року. Як буде працювати ринок в умовах прямого продажу 100% електроенергії, поки не вирішено", - зазначив Ревенко.

Як відомо, зараз вся вироблена в Україні електроенергія продається держпідприємству "Енергоринок", яке, у свою чергу, відпускає її обленерго, а ті - кінцевим споживачам.

Реформувати ринок електроенергії уряд почав ще в 2007 році. Тоді в Кабміні заявляли, що протягом двох років підприємства, які виробляють теплову електроенергію, отримають прямий вихід до споживачів, а обленерго дозволять самостійно визначати структуру своїх тарифів.

Таким чином в Мінпаливенерго та НКРЕ розраховували залучити в галузь інвестиції, необхідні у зв'язку із значним зносом основних фондів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!