Компаніям не вистачає обігових коштів

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 09:23

За даними Національного банку, за дев'ять місяців 2009 року кредиторська заборгованість українських підприємств перед банками виросла на 13,8 млрд. гривень - майже в 6 разів менше показника 2008 року.

Через кризу підприємствам стало набагато важче отримати кредити, а ті компанії, які змогли їх отримати, левову частку змушені були направити не на розвиток бізнесу, а на поповнення обігових коштів, пише газета "Дело".

Серед найбільших позичальників 2009 року в основному підприємства металургійної та машинобудівної галузей.

Приміром, Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського, який належить корпорації "ІСД", підконтрольної Сергію Таруті, відкрив в "Промінвестбанку" кредитну лінію на 30 млн. доларів для поповнення обігових коштів.

Реклама:

Комбінат є одним з провідних підприємств галузі, однак і в нього виникли проблеми з ліквідністю. Однак далеко не всі банки готові підтримати промисловість кредитом.

Проблема з оборотними коштами зараз характерна для багатьох підприємств, що входять до групи "ІСД".

Корпорація Сергія Тарути в останні роки почала масштабну програму реконструкції виробничих потужностей. Для цього були залучені кредити у найбільших світових банків.

За даними інвестиційної компанії "Драгон Капітал", загальна заборгованість "ІСД" на кінець 2008 року становила 3,3 млрд. доларів і навряд чи особливо зазнала змін за 9 місяців 2009 року.

Зараз між представниками української корпорації і банками йдуть переговори щодо реструктуризації заборгованості, повідомляє видання з посиланням на свої джерела. Однак хід переговорів сторони поки не розголошують.

Подібна проблема була і в Ясинівського коксохімічного заводу, підконтрольного групі "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса. Завод Нусенкіса взяв у кредит на 30 млн. доларів в української "дочки" Ощадбанку Росії.

Причина, яка змусила бізнесмена позичати гроші, та ж - необхідність поповнення оборотних коштів в умовах низької виручки та існуючих боргових зобов'язань.

У цілому загальна заборгованість "Донецьксталі" перед інвесторами становить близько 800 млн. доларів. На сьогодні Нусенкісу вдалося домовитися зі своїми кредиторами про реструктуризацію боргів.

Через проблеми з обіговими коштами довелося цього року брати кредит і підприємству Костянтина Григоришина "Запоріжтрансформатор".

Проблеми з оборотним капіталом у заводу виникли через неплатежі з боку замовників продукції. Так, в I кварталі 2009 року чистий дохід підприємства склав 838 млн. гривень, а дебіторська заборгованість зросла до 907 млн. гривень.

У результаті "Запоріжтрансформатор" довелося взяти в кредит у Промінвестбанку 39 млн. доларів для фінансування операційної діяльності.

Банки, які зараз займаються кредитуванням промисловості, можна порахувати на пальцях. У 2009 році найбільш активно українські підприємства кредитували фінустанови з іноземним капіталом.

Промінвестбанк, після того, як увійшов до структури російського Внєшекономбанку, отримав доступ до засобів материнської структури і став активно інвестувати в українські проекти. За перше півріччя цього року ПІБ видав кредитів на загальну суму 400 млн. доларів.

Кредитували юросіб і інші банки з російським капіталом. Зокрема, Дочірній банк Сбербанку Росії в першому півріччі відкрив кредитні лінії "Дніпроспецсталі" (на 14,9 млн. доларів), Ясинівському коксохімічному заводу (30 млн. доларів), і "Азовмашу" (17 млн. доларів).

Інвестували в український бізнес у 2009 році і міжнародні фінансові установи. Так, з початку року Європейський банк реконструкції та розвитку вклав в економіку України близько 1,1 млрд. доларів. Інвестиції ж банку в реальний сектор склали близько 510 млн. доларів.

Пожвавлення кредитування, на думку експертів, очікувати поки рано.

З огляду на нинішні умови ринку, для банків залишаються серйозні ризики, і вони все ще бояться давати кредити.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: