МВФ прогнозує нестабільний економічний підйом у Європі

Субота, 3 жовтня 2009, 11:59

Міжнародний валютний фонд заявляє про нестабільність економічного підйому в Європі і закликає до заходів, які забезпечать надійне відновлення.

Про це заявив директор Європейського департаменту МВФ Марек Белка, представляючи на брифінгу в суботу у Стамбулі оновлений огляд перспектив розвитку європейської економіки, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Нарешті проявилися ознаки згасання тривалого спаду, але відновлення економіки в Європі, цілком ймовірно, буде повільним і нестійким", - сказав він.

Белка пояснив, що нестійкий характер відновлення Європейської економіки викликаний тим, що "поновлення попиту в Азії навряд чи зможе замінити той апетит, з яким поглинали імпорт споживачі в США".

Реклама:

"Європа не може розраховувати на експорт, як на єдину рушійну силу підйому економіки. Поряд з цим, як і раніше, відчувається дефіцит кредитів, зростає безробіття, а потенціал економічного зростання в Європі зменшився в результаті кризи", - зазначив він.

Згідно з даними огляду, в умовах, що склалися, у 2009 році в європейських розвинених країнах спад економіки складе близько 4% і зміниться незначним зростанням на рівні 0,5% у 2010 році.

Очікується, що в країнах Європи з ринком, що формується, активність у 2009 році скоротиться на 6,6%, але в 2010 році у більшості країн відновиться зростання, в середньому, на 1,7%.

Белка підкреслив, що МВФ закликає директивні органи зосередити увагу на забезпеченні умов для відновлення економіки. У найближчій перспективі органи управління повинні більш рішуче підходити до оцінки балансових ризиків банків і вжити заходів по рекапіталізації або реструктуризації життєздатних установ і ліквідації тих, які не є такими.

"Економічний підйом може опинитися слабкіше, ніж очікувалося, якщо оперативно не буде знайдено ефективне рішення для проблем фінансового сектора", - заявив він.

За його словами, МВФ як і раніше, наголошує на необхідності подальшого використання стимулів податково-бюджетної політики, які слід скорочувати тільки після стійкого процесу відновлення.

"Грошово-кредитна політика також повинна зберігати орієнтацію на підтримку, однак, як тільки фінансові умови нормалізуються, необхідно приступити до виводу безпрецедентних заходів інтервенції, викликаних кризою", - сказав представник МВФ.

Коментуючи зміст доповіді, Белка також відзначив, що у довгостроковій перспективі потенційні темпи економічного зростання в більшості промислово розвинених країн Європи повинні повернутися до динаміки минулих періодів.

У країнах Європи з ринком, що формується, поновлення економічного зростання буде залежати від відновлення стійкого припливу капіталу за рахунок створення сприятливого бізнес-клімату.

Тим часом, ці країни у посткризовий період зіткнуться з більш високими преміями за ризик і більш мінливими економічними умовами, оскільки інвестори будуть звертати більше уваги на внутрішню політику в окремих країнах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!