"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Зменшення державного боргу не вплине на економіку

Четвер, 29 жовтня 2009, 16:44

Сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг України за вересень 2009 року знизився на 0,6%.

Виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко у коментарі для "Економічної правди" зазначив, що таке зменшення є незначним.

За його словами, державний борг знизився майже на 240 мільйонів. Однак у той же час гарантований державою борг збільшився за той же період на 36 мільйонів доларів.

"Дані зміни в державний борг настільки незначні, що говорити про початок нового тренда ще занадто рано", - наголосив Устенко.

Більше того, він відзначає, що в січні-вересні цього року в гривневому еквіваленті сума боргу збільшилася на 47%. При такому зростанні суми держборгу невелике зниження, зафіксоване у вересні практично нічого не означає, наполягає виконавчий директор міжнародного фонду.

Реклама:

Тим не менше, експерт вважає, що в середньостроковій перспективі державний борг буде зменшуватися. Така тенденція, на його думку, пов'язана з кількома причинами.

"Перша причина - це не особливо великі апетити на державні облігації України на світових ринках", - зазначив Устенко.

Другою причиною він назвав побоювання української влади з приводу того, що зовнішні запозичення на міжнародних ринках не завжди можуть бути ефективними.

"Третя причина, на мій погляд, це непривабливі умови для залучення коштів такою країною як Україна. І в першу чергу, це пов'язано з непривабливим інвестиційним кліматом в країні", - підкреслює експерт.

Устенко також нагадав, що таких дешевих ресурсів, які були залучені у МВФ під 4%, сьогодні на міжнародних ринках не існує.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: