У Європі починають згортати антикризові програми

Четвер, 29 жовтня 2009, 11:53

Центральний банк Норвегії в середу підвищив ключову процентну ставку на чверть процентного пункту - до 1,5% річних.

Таким чином, європейський центробанк почав реалізовувати exit strategy, побачивши ознаки поліпшення ситуації в економіці, пише видання "Дело".

Це рішення було очікуваним, повідомляє агентство Bloomberg, 19 з 20 опитаних економістів прогнозували збільшення ставки до 1,5% річних.

На початку жовтня Резервний банк Австралії несподівано підвищив базову процентну ставку на чверть процентного пункту, до 3,25%, на тлі більш помітного, ніж очікувалося, поліпшення ситуації в економіці.

Австралійський ЦБ, таким чином, став першим з центральних банків розвинутих країн, що почали підвищення процентних ставок після найглибшої з часів Великої депресії світової кризи.

Тепер же за своїми австралійськими колегами пішов і норвезький регулятор. Він прийняв рішення про підвищення ставки, щоб трохи компенсувати вплив держвитрат на економіку країни, завдяки яким виросли ціни активів, а також виник інфляційний тиск.

"Зміцнення економічного зростання країни скоротило ризики, які спричинили фінансову кризу, - відзначає старший аналітик Danske Bank A/S Лохманн Расмуссен. - Ситуація в глобальній економіці та низькі ставки по інструментах з фіксованою прибутковістю говорять на користь підвищення ключової процентної ставки".

Економіка Норвегії вийшла з рецесії в другому кварталі 2009 року завдяки інвестиціям у нафтовий сектор країни, державним стимулюючим заходам в обсязі 4,7% ВВП, а також рекордно низькій процентній ставці.

Завдяки урядовій програмі стимулювання економіки, безробіття в Норвегії є найнижчим в Європі, у вересні воно склало 2,7%.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!