"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна вимагає від Грузії дотримуватися правил СОТ

Четвер, 29 жовтня 2009, 09:38

Компанія "Бритіш Американ Тобакко Україна" за допомогою механізмів СОТ оскаржує дії Грузії щодо збереження високої ставки акцизу на імпортні сигарети.

Про це розповіло джерело, близьке до Міністерства економіки, пише видання "Комерсант-Україна".

Українська та грузинська сторони вже закінчили неофіційні консультації і готуються до офіційних, після яких необхідне направлення запиту до органів СОТ з вирішення суперечок.

В Мінекономіки підтвердили факт звернення тютюнової компанії, уточнивши, що це питання курирує заступник міністра Валерій П'ятницький.

Керівник відділу корпоративних зв'язків "Бритіш Американ Тобакко Україна" Андрій Кріль розповів, що компанія звернулася до Мінекономіки з проханням розпочати консультації щодо захисту інтересів українського виробника на ринку Грузії.

Дискримінаційний підхід полягає в тому, що акцизний збір на імпортні тютюнові вироби з 2002 року в Грузії становить 0,6 ларі (0,358 дол.), тоді як на сигарети внутрішнього виробництва - 0,4 ларі (0,239 дол.).

Кріль стверджує, що різниця в ставках суперечить угоді про вільну торгівлю між Україною та Грузією та зобов'язаннях, узятих Грузією при вступі до СОТ в 2000 році.

"У ході переговорів з урядом Грузії ми неодноразово звертали увагу на те, що режим оподаткування тютюнової продукції імпортного та місцевого виробництва повинен бути однаковим", - сказав він.

У 2008 році українські виробники експортували до Грузії тютюнової продукції на 48,2 млн. дол., а в січні-серпні 2009 року - на 28,5 млн. дол., підрахували в Держкомстаті.

В "Бритіш Американ Тобакко Україна" запевняють, що більшість тютюнових виробів в Грузію постачають українські виробники.

Тільки ця компанія експортувала до Грузії 2008 року 582 млн. шт. сигарет, а в поточному - вже 422 млн. шт. Обсяг грузинського тютюнового ринку його учасники оцінюють в 6,75 млрд. шт. на рік.

Інші українські тютюнові компанії, що експортують продукцію в Грузію, можуть приєднатися до позову "Бритіш Американ Тобакко Україна". Вони поки не підтвердили свою зацікавленість у цьому, але визнали, що прийняті в Грузії ставки акцизного збору носять дискримінаційний характер.

"Різні ставки істотно ускладнюють експорт. Ми неодноразово піднімали це питання перед урядом Грузії, воно також обговорювалося під час зустрічей президентів наших країн", - розповів директор з корпоративних питань і комунікацій JTI Export Markets Олександр Авазашвілі.

Компанія "Бритіш Американ Тобакко Україна" стала першим українським виробником, який за допомогою механізмів Світової організації торгівлі (СОТ) почав захищатися від дискримінаційного торговельного режиму на зовнішніх ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!