У Порошенка натякають на підвищення мита на імпортні авто

Середа, 28 жовтня 2009, 14:04

Український автопром може бути врятований лише шляхом подорожчання імпортних авто.

Про це сказав президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук, пише видання "Дело".

Реальним заходом для підтримки української автомобілебудівної галузі, падіння обсягів виробництва в якій у поточному році стало одним із найістотніших серед усіх галузей, в 2010 році залишається підвищення ввізного мита на автомобілі, вважає він.

Свинарчук сказав, що в інших країнах з урахуванням падіння ринку на тлі економічної кризи реалізуються як заходи стимулювання споживчого попиту, так і підтримка виробництва.

Реклама:

Зокрема, споживчий попит стимулюється за рахунок часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, за рахунок премій за здачу авто певного віку, а виробництву надаються податкові канікули.

"В Україні ж всі заходи закладаються до бюджету, і ми бачимо, що в бюджетах 2009 і 2010 років все це не враховано", - вважає Свинарчук.

У той же час він сказав, що "наскільки вдасться вирішити це питання, покаже час".

За його словами, 13%-ва надбавка до ввізного мита в поточному році не надала необхідного впливу з урахуванням того, що плани із закупівлі машинокомплектів були сформовані ще до вступу країни до СОТ.

На початку поточного року і виробники, і дистриб'ютори мали на складах в 1,5 рази більше автомобілів, ніж очікувані продажу цього року.

Як повідомлялося, автовиробництво в Україні за підсумками дев'яти місяців 2009 року скоротилося в 5,6 рази в порівнянні з тим же періодом 2008 року.

До вступу України до СОТ в країні діяло ввізне мито у 25% на автомобілі, яке скоротилося потім до 10%. З березня до вересня поточного року на ввезення автомобілів існувала надбавка в 13% до ввізного мита.

Як відомо, корпорація "Богдан" входить до сфери бізнес-інтересів Петра Порошенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: