Майже 40% українців планують заощаджувати більше

Середа, 28 жовтня 2009, 13:20

Більше 2/3 українців вважають заощадження важливими.

Про це йдеться в дослідженні IMAS International, яке проводилось за підтримки Erste Group, повідомляє прес-служба банку.

68% українців вважають заощадження важливими, що не особливо відрізняється від ставлення до заощаджень австрійців та сербів (69% вважають заощадження важливими), зазначається в повідомленні.

При цьому найбільш відповідально до заощаджень ставляться румуни й угорці (83% та 85% відповідно вважають заощадження важливими), а найменше піклуються про заощадження чехи (57% вважають, що заощаджувати важливо).

Реклама:

Незважаючи на серйозне ставлення до заощаджень, майже половина українців, які заощаджують, не задоволена кількістю коштів, які може відкладати - 60% респондентів відкладають менше, ніж 550 грн. на місяць і лише 1% українців заощаджує більше 5 тисяч грн. на місяць.

"В середньому українці можуть собі дозволити заощаджувати 592 грн. на місяць. При цьому протягом наступних п'яти років 38% українців планують відкладати більше і 46% думають заощаджувати стільки ж", - підкреслює автор дослідження та управляючий директор IMAS International Ангар Льохнер .

За його словами, для того, аби заощаджувати більше чи просто почати відкладати, українцям, в першу чергу, заважають недостатній заробіток, а також хвилювання щодо інфляції та знецінення гривні (76%).

Українці більше ніж представники інших країн бояться банкротства банків (31%), саме тому українці - єдині серед опитаних європейців, хто надають перевагу заощадженням у готівці (38%),  тоді як австрійці для збережень використовують ощадні книжки, ощадні рахунки та карти (78%), а чехи надають перевагу вкладам у будівельних союзах (49%), страхуванню життя та державному пенсійному забезпеченню (34%).

Більшість українців (63%), як і інші європейці, заощаджують аби мати фінансовий захист "на чорний день", тоді як лише 11% українців заощаджують для старості.

"Українці менше ніж сусіди думають про пенсійне забезпечення. До прикладу, в Румунії та Чехії 81% та 84% респондентів відповідно заощаджують для спокійного життя в старості. Українці радше відкладають гроші на великі та не дуже покупки чи ремонт (45%), або на відпочинок (20%)", - зауважує Льохнер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!