Єдиний податок прив'яжуть до зарплати

Середа, 28 жовтня 2009, 09:22

Держкомпідприємництва запропонував змінити принцип сплати єдиного податку підприємцями.

Про це йдеться в законопроекті "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності", який був оприлюднений на сайті Держкомпідприємництва, пише видання "Комерсант-Україна".

Ставка податку і граничний обсяг доходу малого бізнесу будуть прив'язані до мінімальної зарплати. Це означає щорічне збільшення ставки єдиного податку, що вже з 2010 року дозволить місцевим бюджетам отримати більше доходів.

Постраждають від нової реформи тільки Пенсійний та соціальні державні фонди. У Верховній Раді вже негативно оцінили нову податкову схему.

Зараз малий бізнес сплачує єдиний податок щомісяця в розмірі 20-200 грн. Але вже з 2010 року ставка податку повинна буде скласти 4-15% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня кожного року.

У проекті держбюджету-2010 закладена мінімальна зарплата на початок року на рівні 681 грн. Таким чином, ставка єдиного податку може скласти 27,24-102,15 грн., а максимальна річна виручка фізичних осіб - 510,750 тис. грн. (750 мінімальних зарплат), юридичних - 1,021 млн. (1,5 тис.), що на 10,75 тис. грн. і 21 тис. грн. більше, ніж зараз.

Підвищення рівня мінімальної зарплати протягом року не вплине на розмір ставки і річної виручки.

Вся сума єдиного податку платників-фізичних осіб потрапить до місцевих бюджетів, тоді як зараз - тільки 43%. У результаті регіони можуть виграти - отримають до 102,15 грн. з підприємця замість нинішньої максимальної суми в 86 грн.

Решта 57% йдуть у Пенсійний фонд (42%) і соціальні фонди (15%), але новий механізм передбачає, що фізичні особи (крім пенсіонерів, інвалідів та тих, хто не наймає працівників) будуть платити пенсійні та соціальні внески в розмірі 13% і 1% від мінімальної зарплати (сумарно 95,34 грн.).

Від такої реформи фонди недоотримають майже 19 грн. з кожного підприємця. Фізособи при максимальній ставці податку заощадять всього 2,51 грн., а втрати почнуться вже за мінімальної зарплати в 700 грн. - 3 грн.

У Держкомпідприємництва від офіційних коментарів відмовилися, неофіційно пояснив, що плаваюча ставка податку запропонована для щорічного перегляду граничної виручки: "Ми хочемо виключити проблему, коли ціни ростуть, а ставка - ні".

Зниження відрахувань до Пенсійного і соціальних фондів джерело пояснити не змогло.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: