Міністр побачив вихід економіки з "тіні"

Вівторок, 27 жовтня 2009, 18:28

Рівень тіньової економіки в Україні в першому півріччі 2009 року, порівняно з відповідним періодом 2008 року, збільшився на 8 процентних пунктів.

Разом з тим, у порівнянні з першим кварталом 2009 року він зменшився на 0,4 п.п.

Про це заявив міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами, фінансово-економічна криза стала причиною зростання рівня тіньової економіки в усьому світі і Україна - не виняток.

Реклама:

"В умовах обмеження доступу підприємців до одного з основних джерел одержання оборотних ресурсів - кредитів, вони, з метою створення фінансового "резерву", стали виводити частину прибутку в тінь з тим, щоб у майбутньому замінити недоступні кредити тіньовим капіталом", - відзначив глава Мінекономіки.

За його словами, найбільше зростання рівня тіньової економіки в Україні, у порівнянні з відповідним періодом 2008 року, відзначене у промисловості та будівництві, а найменше - у сфері операцій з нерухомістю та сільському господарстві.

При цьому, порівняно з першим кварталом 2009 року, рівень тіньової економіки за всіма видами економічної діяльності (за винятком сільського господарства, що пов'язано в значній мірі з сезонним характером виробництва) скоротився.

"Зменшення рівня тінізації економіки в другому кварталі 2009 року викликане адаптацією суб'єктів господарювання до функціонування в умовах кризи, стабілізацією ситуації на валютному ринку і в банківському секторі", - вважає Данилишин.

Крім того, за його словами, один з найбільш негативних результатів впливу тінізації доходів на економіку країни - відтік фінансових ресурсів за її межі.

"У першому півріччі 2009 року відмічено незначне збільшення непродуктивного відтоку ресурсів - на 4,6%. Однак у другому кварталі 2009 року відбулося зменшення його об'єму на 1,3% порівняно з першим кварталом", - відзначив глава Мінекономіки.

Як відомо, рівень тіньової економіки в Україні за 2008 рік порівняно з 2007 роком збільшився на 2,3 п.п. і досяг 31,1% від ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: