"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати розберуться з експортом електроенергії

Вівторок, 27 жовтня 2009, 15:12 -

Порядок проведення аукціонів щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електроенергії потребує доопрацювання.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань ПЕК Микола Мартиненко, коментуючи постанову НКРЕ "Про затвердження порядку проведення аукціонів з доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії".

"Порядок проведення аукціонів було затверджено із запізненням на три місяці - але, на мою думку, його треба допрацьовувати", - сказав він.

"Профільний парламентський комітет відповідно до закону "Про Комітети Верховної Ради" (щодо контрольної функції комітетів) планує розглянути ситуацію, що склалася, і вжити відповідних заходів", - додав він.

Реклама:

При цьому депутат нагадав, що "ще кілька років тому наявність монополії при експорті української електроенергії коштувала Україні до 200 млн. доларів щорічно".

"Кваліфікація цього явища - компетенція Генеральної прокуратури", - сказав голова парламентського комітету.

Депутат звернув увагу на те, що зміни до закону "Про електроенергетику", що демонополізує експорт електроенергії, вступили в силу 25 квітня 2009 року.

Відповідний підзаконний акт для реалізації цих змін відповідні держструктури були зобов'язані підготувати до 25 липня, а перший аукціон - до 25 серпня.

"До останнього часу нормативний акт прийнятий не був і як результат - аукціони не проводилися", - зазначив депутат.

Голова парламентського комітету також зазначив, що "лібералізація експорту електроенергії з України не самоціль - вона передбачає підвищення ефективності експортної політики в цій сфері за рахунок створення конкуренції між продавцями-експортерами, збільшення експортної виручки та обсягів проданої електроенергії, продажу безпосередньо споживачам, виходу на нові ринки".

Говорячи про перспективи інтеграції української і європейської енергосистем, Мартиненко зазначив, що так така інтеграція припускає не тільки підписання певних міждержавних документів і технічної роботи з об'єднання мереж.

"Дуже важливо мати тут аналогічне законодавство і досягти загальних стандартів. Без цього енергосистеми не будуть об'єднані, незважаючи на те, що формально мережі пов'язані, більш того - тривалий час здійснюється український експорт до країн ЄС", - сказав депутат.

Він зазначив, що законодавство ЄС стабільно і ефективно розвивається - вже прийнятий "третій енергетичний пакет". Це комплекс нормативно-правових документів - три регламенти і дві директиви ЄС, які стосуються трьох питань.

Перше - створення спільного в ЄС Агентства по взаємодії національних регуляторів енергетики в ЄС. Друге - про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії ЄС. Третє - про загальні правила внутрішнього газового ринку ЄС.

"Останні два документи доповнюють і змінюють попередні директиви ЄС і спрямовані на подальшу лібералізацію відповідних ринків, підвищення прозорості та ефективності їх роботи. Україна зобов'язалася імплементувати законодавство ЄС, але успіхи тут поки незначні", - нагадав Мартиненко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: