"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" домігся половини акцій газопроводу в Польщі

Вівторок, 27 жовтня 2009, 11:40

"Газпром" отримає 50% в операторі польської ділянки газопроводу Ямал - Європа.

В обмін Росія готова обговорювати зростання тарифу на транзит газу через Польщу і нові поставки газу, пише видання "Дело".

Міністр енергетики Сергій Шматко провів переговори з віце-прем'єром Польщі Вальдемаром Павляком. Домовилися за трьома пунктами, оголосив міністр.

По-перше, "Газпром" і польська PGNiG повинні одержати по 50% компанії Європол ГАЗ (оператор польської ділянки газопроводу Ямал - Європа).

Реклама:

Крім того, оператор буде працювати за тарифом, який забезпечить "невеликий гарантований прибуток". Ставку Польща повинна визначити до середи, відзначив Шматко.

І тоді Росія буде готова "почати підготовку" нової міжурядової угоди про постачання газу до Польщі з новими термінами та обсягами.

Про тарифи Europol Gaz "Газпром" і PGNiG сперечаються багато років, про додаткові поставки газу переговори почалися на початку року, після того як у PGNiG залишився один постачальник - "Газпром" (раніше була ще швейцарська RosUkrEnergo).

А от питання про засновників Europol Gaz постало лише у вересні. Оператор створений 1993 року, за міжурядовою угодою Росія і Польща повинні були одержати по 50% СП. Але в нього три власники: по 48% - у "Газпрому" і PGNiG, ще 4% - у польської Gaz Trading.

Основні акціонери останньої - та ж PGNiG (близько 43%), польський бізнесмен Олександр Гудзоватий (36% через компанію Bartimpex) і "Газпром" (16%), говорить віце-президент Bartimpex Ян Антосик.

"Я не хочу нікого звинувачувати, але думаю, що треба подивитися на корупційність цього рішення (по третьому учаснику СП)", - заявив у вересні прем'єр Росії Володимир Путін.

Чиновники відразу зрозуміли: це вказівка до дії, говорив тоді співробітник Міненерго.

Поки ніхто частку Gaz Trading в СП викупити не пропонував, відзначає Антосик. Він здивований, чому взагалі постало таке питання: вирішального голосу у цього акціонера немає, за статутом всі стратегічні питання в СП приймаються, тільки якщо "за" голосують "Газпром" і PGNiG.

Як і коли "Газпром" і PGNiG доведуть частку в Europol Gaz до 50%, не ясно. Представники компаній відмовилися коментувати переговори.

А заступник голови правління концерну Олександр Медведєв заявив лише, що в 2010 році Польща хоче купити 11 млрд. куб м російського газу (у 2008 році поставки були 7,9 млрд., у RosUkrEnergo - 2,3 млрд.).

Europol Gaz - газопровідна компанія. Власник польської ділянки Ямал - Європа (684 км); прокачування газу - близько 22 млрд. куб м на рік.

Polskie Gornictwo Naftowe I Gazownictwo (PGNiG) - нафтогазовий холдинг. Основний власник - уряд Польщі (81,1% голосів на травень 2009 року).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: