"Укртелеком" скоротив збитки за рахунок мобільних операторів?

Вівторок, 27 жовтня 2009, 09:48

Завдяки відмові платити за інтерконнект "Укртелеком" поліпшив свої фінансові показники.

Вирішення конфлікту щодо вартості взаємного доступу до мереж операторів зв'язку, що триває з початку року, наближається до завершення, пише видання "Комерсант-Україна".

Як стало відомо, "Укртелеком" добився зниження ставки доступу до мережі "Білайн" з 50 коп. до 35 коп. за хвилину, а найближчим часом може домовитися і з найбільшими гравцями ринку.

"Укртелеком" і "Українські радіосистеми" (УРС, ТМ "Білайн" і "Голден Телеком") погодили ставки інтерконнекту, повідомила член Нацкомісії з регулювання зв'язку (НКРЗ) Людмила Артюшенко.

При цьому "Укртелеком" домігся поліпшення умов контракту: ставка доступу до мережі "Укртелекому" для "Білайн" і "Голден Телеком" збереглася на рівні 25 коп./хв., а для "Укртелекому" до мереж "Білайн" і "Голден Телеком" - знизилася з 50 коп./хв. до 35 коп./хв.

Гендиректор УРС Олександр Барінов уточнив, що компанії вже підписали контракт на 2009-2010 рік.

Реклама:

"Виходячи з нових ставок, ми проведемо взаєморозрахунок за цей рік і будемо розраховуватися в наступному", - розповів Барінов.

У "Київстарі" і МТС заявляють, що теж близькі до підписання угод з держоператором.

"Переговори за ставками інтерконнекта ведуться, і ми очікуємо їх якнайшвидшого завершення", - говорить начальник департаменту з корпоративних зв'язків "Київстару" Жанна Ревнова.

У компаніях не розкривають нові умови співпраці, але джерело, знайоме з ходом переговорів, відзначає, що в контракті з "Київстаром" буде вказано розмір ставки доступу до його мережі в розмірі 30-35 коп./хв.

"Це можна розцінювати як перемогу "Укртелекому", - стверджує аналітик GfK Ukraine Гліб Вишлінський .- держмонополія зможе знизити тарифи на дзвінки на мобільні мережі".

Конфлікт між операторами щодо вартості взаємного доступу до мереж триває з кінця минулого року.

"Укртелеком" наполягав на тому, щоб ставки були рівними, тоді як до цих пір при дзвінках на номери фіксованого зв'язку тариф становив 25 коп./хв. (без ПДВ), а з стаціонарного на мобільний номер - 50 коп./хв. Мобільні оператори визнали ці вимоги незаконними і звернулися за захистом до НКРЗ.

Кабмін, у свою чергу, доручив Антимонопольному комітету досліджувати ринок стільникового зв'язку. У випадку, якщо б операторів визнали монополістами, регулювати ставки інтерконнекту змогла б Нацкомісія.

25 травня АМКУ визнав найбільших операторів зв'язку монополістами, але 3 липня скасував власне рішення.

Судові розгляди між операторами до вирішення проблеми також не призвели.

Тим часом, не виплачуючи інтерконнект, "Укртелеком" зміг поліпшити свої фінансові показники, підкреслює член НКРЗ Володимир Олійник.

У II кварталі компанія вперше за півтора року отримала чистий прибуток - 57,46 млн. грн. III квартал оператор закінчив із збитками 70,69 млн. грн., які виявилися втричі меншими, ніж за аналогічний період 2008 року, повідомили в "Укртелекомі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: