Німеччина готова на значні державні витрати заради економіки

Понеділок, 26 жовтня 2009, 19:14

Новий уряд Німеччини готовий піти на значні витрати бюджетних коштів, щоб закріпити відновлення економіки країни.

Про це пише газета The Wall Street Journal, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Програма, представлена в Берліні в суботу, включає в себе заходи із скорочення прибуткового податку на загальну суму 24 млрд. євро, зменшення податків для бізнесу, а також більш високі соціальні виплати.

Усі ці заходи, як очікується, збільшать і без того швидко зростаючий державний борг.

Реклама:

За словами нового міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле, чия кандидатура була затверджена в ці вихідні, новому кабінету протягом чотирирічного терміну його роботи не вдасться збалансувати бюджет.

"Немає сенсу говорити про економію в той час, коли доводиться реалізовувати стимулюючі заходи", - заявив Шойбле в інтерв'ю німецькій газета Welt.

За прогнозами експертів, дефіцит бюджету ФРН в 2010 році збільшиться до 5% ВВП ще до того, як уряд вживе заходів із скорочення податків і збільшення витрат бюджету.

Проте, ця цифра як і раніше, набагато нижче показників, що відзначаються в багатьох інших країнах, що постраждали від кризи.

Тим часом зростання держборгу Німеччині ставить під загрозу здатність уряду фінансувати дорогі соціальні проекти в довгостроковій перспективі, пише газета.

У поправці до конституції ФРН, прийнятої в цьому році, говориться, що уряд країни повинен поступово скорочувати дефіцит бюджету з 2011 року і домогтися збалансованості бюджету до 2016 року.

Це може змусити Шойбле піти в майбутньому на непопулярні заходи із скорочення держвидатків.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: