Європейці винні "Газпрому" 2,5 мільярда доларів за невибрані обсяги

Понеділок, 26 жовтня 2009, 10:42

Європейські енергетичні компанії в 2009 році купили набагато менше газу у "Газпрому", ніж вони були зобов'язані за умовами довгострокових договорів.

Заявки найбільших європейських споживачів виявилися на 10 млрд. кубометрів, або на 7%, нижче рівня "бери або плати" - тобто 140 млрд. кубометрів замість 150 млрд. кубометрів, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерело, близьке до російського "Газпром експорту".

Вартість невибраного газу оцінюється в 2,5 млрд. доларів, і "Газпром" має намір домагатися їх виплати, відзначає видання.

Фінансова криза і спад в економіці призвели до зниження попиту. У той же час пропозиція зросла завдяки новим проектам з видобутку сланцевого газу в Північній Америці і старту нових проектів з виробництва ЗПГ.

Реклама:

Перенасичення ринку обрушило ціну газу на спотових ринках, таких як британський National Balancing Point (NBP) і Zeebrugge в Бельгії.

У серпні ціна газу з поставкою в цю зиму на NBP опустилася до 40 пенсів за терм зі 100 пенсів за терм в червні 2008 року.

Однак європейські покупці, які отримують газ у таких компаній, як "Газпром", Sonatrach, StatoilHydro, не отримали вигоди від зниження спотових цін, тому що ціна європейських довгострокових газових контрактів прив'язана до ціни нафти, яка залишається високою. Нафта відновилася після падіння до 35 доларів за барель і зараз знаходиться в районі 80 доларів за барель.

Деякі представники газової галузі висловлюються за перегляд механізмів ціноутворення в контрактах, з переходом від нафтових цін до цін спотового ринку.

"Газпром" же захищає прив'язку цін на газ до цін на нафту, тому що спотовий ринок не має достатнього обороту, щоб забезпечити найкращі цінові сигнали.

"Оборот NBP 15 млрд. кубометрів газу рік, у той час як "Газпром" продав 160 млрд. кубометрів газу до Європи в минулому році. Якби ми використовували NBP, то він би був схожий на хвіст, який виляє собакою", - цитує видання начальника управління структурування контрактів та ціноутворення департаменту аналізу та оптимізації "Газпром експорту" Сергія Комлева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!