Кабмін створив додатковий тіньовий бюджет - Шлапак

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 18:05 -

Перший заступник глави Секретаріату президента - представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак розкритикував уряд за нецільове використання коштів у рамках механізму надання державних гарантій корпораціям під виконання проектів інфраструктурного розвитку.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалові ICTV, повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Шлапака, Кабінет міністрів зловживає цим фінансовим інструментом, оскільки більшість гарантованих проектів не проходили попереднього розгляду на відповідність вимогам законодавства, зокрема Бюджетного кодексу, оскільки не проводилася оцінка можливості повернення вкладених коштів.

"Україна ще й досі продовжує виплати за державними гарантіями, які безконтрольно надавалися приватним корпораціям наприкінці 1990-х років - це понад 15 млрд. гривень боргу", - звертає увагу перший заступник глави Секретаріату.

Реклама:

За словами Шлапака, сьогодні уряд "своїми діями, фактично, збільшує цей борг у 4 рази, адже кошти під гарантії йдуть не на інфраструктурні проекти, а здебільшого на соціальні виплати, повернути які неможливо за визначенням".

"В Законі про Держбюджет на цей рік сказано чітко: "Уряду надається право надання державних гарантій. Ці гарантії надаються за зобов'язаннями Державної служби автомобільних доріг на будівництво метрополітену, виконання інвестиційних проектів, виконання заходів, пов'язаних із підготовкою та проведенням фінальної частини чемпіонату Європи ЄВРО-2012". Крапка. Спробуйте визначити, де в постановах уряду є проекти, окрім Укравтодору, які входять до цього переліку", - зауважив він.

Представник президента також наголосив, що 2009 року парламент передбачив лише 37 млрд. гривень на використання урядом у рамках механізму надання державних гарантій.

Натомість Кабмін на сьогодні прийняв рішення вже на 52 млрд. гривень гарантій за різними проектами.

"Інструмент державних гарантій перетворився на додатковий тіньовий, я підкреслюю, тіньовий бюджет уряду, оскільки парламент, який єдиний наділений повноваженнями визначати напрямки використання коштів, не має до цього ніякого відношення - він не бачив ці проекти, не затверджував ці видатки. Уряд створив абсолютно неконтрольованого фінансового монстра, який є загрозою нашій бюджетній системі", - застерігає Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: