Думка експерта: Передача ТЕЦ "Нафтогазові" загрожує аваріями

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 16:41 -

Уряд доручив НАК "Енергетична компанія України" передати до статутного фонду "Нафтогазу" пакети акцій чотирьох ТЕЦ - Дніпродзержинської, Херсонської, Одеської та Харківської-5.

Кабмін переконаний, що це дозволить посилити корпоративний контроль з боку "Нафтогазу" та покращить рівень розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики та споживачів теплової енергії.

На думку ж колишнього міністра палива та енергетики Івана Плачкова в урядах Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова, така реорганізація недоцільна.

"Експлуатація цих об'єктів потребує висококваліфікованих фахівців і постійного контролю з боку Держінспекції з енергетичного нагляду та Держінспекції з експлуатації станцій і мереж, підпорядкованих Мініпаливенерго", - зазначив Плачков у відкритому листі до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Реклама:

Серед його аргументів - відсутність у "Нафтогазі" фахівців з контролю та координації роботи ТЕЦ, критичний фінансовий стан НАКу та низький рівень платежів споживачів за газ - близько 80%.

Крім того, така передача може призвести до трагічних наслідків, вважає Плачков.

"Вибух газу у житловому будинку Дніпропетровська з численними людськими жертвами та матеріальними збитками свідчить про неналежний рівень контролю з боку "Нафтогазу", - зазначає він.

Негативним прикладом передачі енергогенеруючих потужностей в управління непрофільних підприємств та відомств, на його думку, є російська Саяно-Шушенська ГЕС, на якій у липні 2009 року сталася аварія з людськими жертвами.

"Як енергетик з тридцятирічним стажем роботи, у тому числі на Київській ТЕЦ-5, прошу вас переглянути рішення про передачу ТЕЦ до статутного фонду "Нафтогазу". Вважаю за доцільне залишити їх в управлінні профільної енергетичної компанії - НАК "Енергетична компанія України", - йдеться у зверненні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: