Держфінпослуг планує позбутися "надутих" страховиків

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 15:10

Держфінпослуг затвердила документ, який оцінить реальну вартість активів страховиків.

Таким чином регулятор зможе знаходити неплатоспроможні компанії і позбавляти їх ліцензій, пише видання "Комерсант-Україна".

Як стало відомо, Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) затвердила проект нової редакції "Порядку складання звітних даних страховиків".

Відповідно до документу з 1 січня 2010 року страхові компанії (СК) зобов'язані надавати інформацію про кількість цінних паперів на балансі, їх номінальну і біржову вартість, розповіла директор департаменту тимчасового адміністрування фінансових установ Держфінпослуг Галина Третьякова.

Зараз страховики повідомляють лише назва емітента цінних паперів і кількість коштів, вкладених у них. У результаті, за словами пані Третьякової, деякі СК завищували вартість паперів у десятки тисяч разів з метою "надути" вартість активів, якими покриваються резерви і зобов'язання.

Держфінпослуг підрахувала, що за підсумками півріччя я 49% активів страхових компаній припало на цінні папери: 44% - на акції (на 9,892 млрд. грн.), 3% - на облігації (693,6 млн. грн.), 2% - на державні цінні папери (474,7 млн. грн).

"Тепер у комісії буде інформація, наскільки платоспроможності компанії і скільки реально коштують її активи. Страховики стануть прозорими", - зазначила Третьякова.

Компанії також будуть вказувати інформацію про операції купівлі-продажу цінних паперів на суму більше 10% від валюти балансу.

Крім того, при поданні звітності за перший квартал 2010 року СК повинні розшифровуватимуть обсяги дебіторської та кредиторської заборгованості.

Якщо дебіторська заборгованість буде визнана сумнівною, страховика зобов'яжуть сформувати під неї резерви в співвідношенні 1 до 1. Сумнівна заборгованість визначає аудитор.

"Коли ми проводимо перевірки, то виявляється, що деякі страховики емітують облігації для залучення кредиту, чого при складанні попередніх звітів ми не бачили", - підкреслила Третьякова.

Учасники ринку підтримують ініціативу Держфінпослуг.

Голова правління СК "QBE Україна" Олег Сосновський не виключає, що за допомогою більш докладної інформації про фінансовий стан компаній комісія зможе очистити ринок від "дутих" страховиків.

"Це покаже, що у дуже багатьох компаній активи роздуті і не відповідають нормативам, що призведе до позбавлення їх ліцензій", - вважає він.

Однак голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга вважає, що технічні акції будуть і далі завищуватиметься в ціні за допомогою укладання рейтингових угод на біржах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: