"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські фармацевти просять Ющенка врятувати їх ціни

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 14:37

Представники фармацевтичних асоціацій просять президента ветувати закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення".

Про це розповів президент асоціації фармацевтичних працівників України Петро Багрій на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми хочемо звернутися до президента України, як до гаранта Конституції, втрутитися в цю справу, і у разі ухвалення закону скористатися правом вето", - заявив він.

За його словами, фармацевти відзначають, що сьогодні потреби громадян України в лікарських препаратах на 75% забезпечуються імпортом. Крім того, у вітчизняних препаратах 50% вартості займає імпортна складова, що у зв'язку із зниженням курсу гривні негативно відображається на галузі в цілому.

"Прийнятий закон однозначно вимагає повернутися до цін, які склалися на 1 липня минулого року. Але з того часу курс долара по відношенню до гривні виріс на 85%, а євро - на 100%", - зазначив президент асоціації фармацевтичних дистриб'юторів "Фарм-Україна" Володимир Дудка.

Він стверджує, що в разі вступу закону в силу аптечна торгівля буде збитковою, оскільки від 70 до 80% асортименту аптек становить імпорт.

"Прийняття закону активізує фальсифікат та контрабанду неякісної продукції", - зазначила у свою чергу член правління аптечної професійної асоціації Надія Численко.

Фармацевти також звертають увагу голови держави на те, що відповідно до чинного законодавства регуляторна політика в галузі ціноутворення є виключною прерогативою Кабміну, а втручання Верховної Ради в цю сферу є порушенням принципу розподілу повноважень гілок влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: