Банки-зомбі стають небезпечними

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 14:28

Більше 200 банків у Європі залишаються на плаву завдяки підтримці Центробанку.

Це невеликі кредитні організації, з подальшими кроками щодо яких ЄЦБ поки не визначився, пише видання "Дело".

Президент Європейського центробанку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше вимагає, щоб банки збільшували капітал і користувалися урядовими програмами гарантій токсичних активів, оскільки при посиленні інфляції і підвищенні ставок їхнє банкрутство може призвести до нової кризи.

Але з виконанням цих вимог банки не поспішають. Більш ніж 220 банків як і раніше беруть тижневі кредити ЄЦБ під 1% річних, хоча на міжбанківському ринку ставки становлять близько 0,35%.

Це означає, що понад 200 банків зазнають труднощів із залученням фінансування.

Нова хвиля кредитних втрат "незворотня" та її перші ознаки помітні у звітності банків за III квартал, попереджає член виконавчої ради ЄЦБ Лоренцо Біні.

"Зараз важливо, щоб німецькі банки залучали нову ліквідність, - сказав Біні в інтерв'ю газеті Badische Zeitung. - Особливо земельних банкам треба подумати про бізнес-моделі на майбутнє".

На частку земельних банків припадає 25% кредитування найбільшої економіки єврозони - Німеччини, але залучити капітал їм не так просто. Їх головні акціонери - місцеві уряди, які не мають грошей для інвестицій у банки.

Банкам допомагає ЄС, але, замість того, щоб видавати кредити, банки скорочують активи і збирають ліквідність.

Мюнхенський BayernLB за перше півріччя збільшив кредитування німецьких клієнтів на 4,4%. Однак цей результат був отриманий за рахунок згортання зарубіжного бізнесу - загальний обсяг кредитів BayernLB за півроку знизився на 2,8%.

"Не думаю, що небезпека для банків-зомбі стане реальною, - говорить головний економіст по Європі лондонського підрозділу Societe Generale Джеймс Ніксон.

За його словами, загрози інфляції немає - "ні цього року, ні наступного, ні через рік".

Але це означає, що ЄЦБ доведеться шукати рішення, що робити з такими банками.

"Поки мало ознак, що банки готові кредитувати, - відзначає економіст Capital Economics Дженніфер Маккеон. - Безробіття ще зросте, і, судячи з досвіду минулих рецесій, буде сплеск корпоративних банкрутств".

За даними WSJ, Unicredit, Erste Group, BNP Paribas, Societe Generale і Intesa готуються в сукупності поповнити капітал на 10 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: